Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

De sorte svaners spådomme

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mange måder at forudsige fremtiden på: Nogle går til spåkone og bliver kildret i håndfladen, andre læser tykke bøger om tingenes fremtidige tilstand. Selv går jeg på Starbucks og undersøger resterne i min dobbelte mocha-latte.

Denne søndag formede det snaskede grums i bunden af den etisk ansvarlige genbrugsplastic­kop sig til tre sorte svaner, hvis blafrende vinger og skræppende skræp fortalte noget om den vej, USA vil gå i 2011.

Den første svane fortalte, at 2011 vil byde på kaos i Republikanernes rækker, fordi alt for mange kokke vil ind og stege Obamas fedt, mens Det Hvide Hus brænder ned om ørerne på ham i 2012. Fra januar vil de håbefulde melde sig, men den sorte svane bød på en overraskende tilføjelse. Jeg måtte lægge øret helt ned til koppen, for jeg troede, at jeg hørte galt: Sarah Palin stiller ikke op. Men hvorfor gør hun så ikke det? Fordi hun ved, at hun ikke vinder. Det er Palin her og der og alle vegne i både amerikanske og danske medier, men reelt har hun ikke en chance. Hun har medvind i nogle segmenter, men hun har ikke nogen appel over midten, hvor valgene bliver vundet. Der er for meget lavkultur, for meget slædetræk og vinterkælk og kamp med grizzlybjørne med de bare næver, til at gennemsnitsamerikaneren gider hende. I stedet får hun en forgyldt plads i heppekoret for den endelige kandidat, nemlig Mitt Romney.

Så brølede den anden svane, og den havde noget at fortælle om krigen i Afghanistan. I slutningen af 2009 annoncerede Barack Obama en noget skizofren strategi: han ville både opgradere styrkerne med 30.000 mand og begynde at trække tropperne ud fra juli 2011. Opgøret med Bush' krige har været et af de centrale elementer i Obamas appel til Demokraternes venstrefløj, og krigen i Irak er allerede blevet nedgraderet til 50.000 mand takket være Bush's konsekvente »Surge«-strategi, som Obama har ladet sig inspirere af. Men Afghanistan har intet Bagdad, intet centrum man kan erobre, og den politiske proces i landet er en joke. Amerikanernes tab er større end nogensinde, og det bliver svært at kalde indsatsen en halv sejr. USA vil blive tvunget til at opgradere krigen, fordi en såret supermagt ikke kan gøre andet end at fortsætte, som en hvid haj på dybt vand - i kaffegrums. Og det gør svanen meget trist.

Den tredje svane nærmest hyler, og det er på grund af økonomien. Det er det jo i sidste ende altid. Svanen siger, at optimismen er sirenesang. Slutningen af 2010 har budt på gode meldinger fra nøgletallene, og der blev bundet flere røde sløjfer på flere tunge gaver i New Yorks legendariske stormagasin Macys end sidste år (jeg var der selv og jeg så det ske - kødranden var forfærdelig). Men der er bare et problem: Mens de private er ved at få høvlet det værste af gælden fra finanskrakket i 2008 af, så oparbejder den føderale stat og mange delstater gæld i et helt uholdbart og grotesk niveau, men der er ingen vilje til at stoppe underskuddet, overhovedet. De politiske omkostninger vil være for store. Så problemet vil bare fortsætte, indtil kineserne smækker kassen i. Men det vil ikke ske i 2011, siger svanen, selvom det måske burde.

Så flaksede de tre kaffegrumsede svaner med vingerne og fløj (store var de ikke, det tog et stykke tid for dem at komme ud af butikken), og tilbage lå de sidste rester. Man kunne lige skimte et par ord i det sorte snask: »Resultaterne kan også blive de modsatte. Der gives ingen garantier«.