Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

De positive sider

»Der er nok ingen tvivl om, at vi i de mange næste generationer skal være forberedt på, ganske som israelerne, at kæmpe en intensiv og til tider brutal kamp for vor overlevelse. Israelerne har vist os, at man fint både kan have et velfungerende demokrati og samtidig føre en kamp på liv og død,« skriver Søren Hviid Pedersen.

Søren Hviid Pedersen: »Vi skal måske vænne os til at befinde os i en mere eller mindre undtagelsestilstand. En tilstand der tager bestik af, at i det ene øjeblik kan vi danskere opleve og nyde vores gode danske samfund, og i det næste øjeblik opleve at det hele bogstaveligt eksploderer og forsvinder.« FOTO: SCANPIX Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har terroren, trods sine forfærdelige konsekvenser, også nogle positive konsekvenser? Vi danskere ønsker alle en verden uden terror. Men terroren er kommet til den vestlige verden for at blive. Der er ingen udsigt til, at vi i de næste mange generationer vil slippe for terroren. Vi kan lige så godt vænne os til den, ganske som vores israelske venner har gjort det i Israel. Den islamiske verden er ikke et forbigående fænomen, og den kristne verden forsvinder heller ikke med det samme. Så denne konflikt, denne civilisationernes sammenstød, vil fortsætte så længe der findes kristne og muslimer. Den vil finde sted mellem nationer, men også internt i de vesteuropæiske lande, der har store koncentrationer af muslimer. Det må være en øjenåbner for de fleste når tyrkere, der har boet i mange generationer i Tyskland, kan lave massedemonstrationer til fordel for Erdogans autoritære styre. Her er der så sandelig en kamp, der skal kæmpes og vindes!

I lighed med Israel skal vi måske vænne os til at befinde os i en mere eller mindre undtagelsestilstand. En tilstand der tager bestik af, at i det ene øjeblik kan vi danskere opleve og nyde vores gode danske samfund, og i det næste øjeblik opleve at det hele bogstaveligt eksploderer og forsvinder. Men jeg tror, at der midt i al elendigheden kan findes nogle positive konsekvenser af terroren.

For det første kan man håbe, at terroren vil skabe et sammenhold mellem danskerne. Et sammenhold omkring de danske værdier og dansk folkelighed. Da danskerne blev besat af tyskerne, og oplevede den nazistiske terror gennem fem lange og forbandede år, lærte vi at værdsætte det danske folkestyre, og et Danmark der var dansk og fri for udenlandsk indflydelse. Vi lærte på den rigtig hårde måde, at den danske livsform, dansk folkelighed, ikke var en naturgiven ting, der altid ville eksistere. Dansk folkelighed eksisterer kun fordi danskerne vil den og er opmærksom på, at det kræver et frit Danmark, folkeligt sammenhold og politisk indsats at bevare folkeligheden. Måske vor tids terror igen kan gøre danskerne opmærksom på, at de skal stå sammen, stå vagt, om danske værdier, dansk folkestyre og den danske livsform, for ellers mister vi den, så glider den os af hænde, og i stedet får vi barbarisk politisk islamisme.

For det andet forbereder terroren os på den kamp, der med stor sandsynlighed vil intensiveres og kræve store ofre for os danske. Måske terroren er danskernes stålbad, der hærder os og forbereder os til den fremtidige kamp, der må stå mellem danskerne og Vesterlandet på den ene side og islamisterne på den anden side. For der er nok ingen tvivl om, at vi i de mange næste generationer skal være forberedt på, ganske som israelerne, at kæmpe en intensiv og til tider brutal kamp for vor overlevelse. Israelerne har vist os, at man fint både kan have et velfungerende demokrati og samtidig føre en kamp på liv og død. Også her kan vi lære noget af det stolte israelske folk, vores venner. Danskerne skal indse, at folkestyre ikke er ensbetydende med samfund, der ikke vil eller kan slå fra sig i selvforsvar. Jeg er optimistisk, flertallet af danskerne er ganske klar over, at vi skal kæmpe både kulturelt og militært, hvis vi skal overvinde truslen mod Danmark og Vesterlandet.