Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

De kristne i Mellemøsten er jaget vildt

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kristendommen er verdens største religion og har haft uhyre stor betydning for, at Vesten har udviklet sig med det politiske system og den velstand, som vi har i dag. Mellemøsten er kristendommens fødested. Der har været kristne i området i næsten 2.000 år.

Desværre er de kristne i området mange steder trængt op i en krog. I løbet af de sidste 15 år er antallet af kristne i Irak faldet fra over en million til cirka 250.000. Da Islamisk Stat erobrede Mosul, flygtede omkring 100.000 kristne ud af byen. De, som ikke nåede det, blev tvangskonverteret til islam eller dræbt. For første gang i næsten 2.000 år findes der i dag ingen kristne i Mosul.

Indtil for få år siden var mere end ti procent af indbyggerne i Syrien kristne og ofte medlemmer af den oldgamle assyriske kirke, men under de senere års borgerkrig er i nærheden af en million kristne flygtet ud af landet.

Også i Ægypten er de kristne under pres. De fleste er her koptisk-kristne og har stadig faraonernes gamle sprog som deres kirkesprog. De udsættes til stadighed for chikane, bomber og vold. Allerede i år er næsten 100 kristne dræbt i Ægypten på grund af deres tro.

I Tyrkiet forfølges de kristne – f.eks. armeniere og assyrere – også af myndighederne. I Mellemøsten er det efterhånden kun i Israel og til dels Libanon, hvor de kristne stadig kan leve i nogenlunde fred og fordragelighed.

I forbindelse med finanslovsforhandlingerne har Naser Khader fået indsat en post på beskedne to millioner kroner med henblik på at gøre opmærksom på de forfulgte kristnes situation i Mellemøsten, således at der kan tages initiativer med henblik på at beskytte dem. Ideen hertil har han fået fra Norge. Det er et prisværdigt initiativ, som man skulle tro ville få bred opbakning.

Det er imidlertid ikke tilfældet.

Generalsekretær Jørgen Skov Sørensen fra den af ord kristne organisation, Danmission, har kritiseret hjælpen til Mellemøstens forfulgte kristne. Hans argument er, at de to millioner kroner på finansloven vil kunne forværre islamdebatten i Danmark. Hvordan den sammenhæng skulle vise sig, forbliver noget uklar. Uanset hvad er det mærkeligt, at lederen af en organisation som Danmission tilsyneladende afstår fra i dette tilfælde at udvise kristen barmhjertighed i forhold til de forfulgte kristne i Mellemøsten. Er det uvidenhed herom? Næppe. Skyldes det en kalkule om hellere at ville lyde godt i Børge Mogensen-sofa og PH-lampe-segmentet i Danmark end at ville gøre noget for de værdigt trængende i Mellemøsten? Måske.

Under alle omstændigheder burde medier og organisationer med hjertet på rette sted se til, at Mellemøstens forfulgte kristne fik større opmærksomhed. Dækningen af emnet er nærmest skammeligt fraværende. Vi burde herudover også i asylsystemet udvise stor hensyntagen til denne gruppe.