Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

De forvirrede indvandrere

Kristian Mouritzen: Alle er dybt rystede over den franske terroraktion i Toulouse, hvor en ung franskmand af algerisk herkomst har spredt skræk og rædsel gennem en målrettet terror, som på mange måder genopliver de terrormetoder, De Røde Brigader og Rote Armee Fraktion benyttede sig af i Europa for mere end 20 år siden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis ellers man skal tro anklagemyndighedens oplysninger, er den franske gerningsmand, Mohammed Merah, gået målrettet ikke blot efter de fremmedlegionærer, han skød, men også efter de jødiske børn og en lærer, der senere blev dræbt med pistolskud. Det er metoder, der bestemt ikke er ukendte, heller ikke for mellemøstlige terrorgrupper. Der sker masser af attentater hver eneste måned, der direkte er rettet mod bestemte personer i Mellemøsten. Men vi har ikke set den form for terror i Europa med ganske få undtagelser, blandt andet øksemanden, der forsøgte at dræbe tegneren Kurt Westergaard i sit eget hjem.

Der er god grund til at holde øje med denne udvikling, selv om det er alt for tidligt at sige, om Mohammed Merah er et enkeltstående tilfælde. Men den metode, han anvendte, er langt sværere at gøre noget ved end storstilede terroraktioner, hvor rigtig mange er med i planlægningen. Det giver nemlig større chancer for, at nogen taler over sig. Og en målrettet aktion spreder lige så stor en rædsel som de spektakulære, netop fordi den rammer målrettet.

Vi har erfaringerne i Europa med den slags terror med De Røde Brigader og Rote Arme Fraktion. Og det er kun godt 20 år siden, at f.eks. en person som Deutsche Banks direktør, Alfred Herrhausen, blev dræbt i Tyskland i en spektakulær terroraktion begået af den såkaldte »tredje generation« af tyske terrorister. Eller direktøren for Treuhand - den institution, der skulle udrede ejendomsforholdene i det gamle DDR - Detlev Karsten Rohwedder, der blev skudt i sit eget hjem i Düsseldorf af en terrorist, der med stor præcision på 60 meters afstand ude fra haven var i stand til at rette et dødeligt skud mod manden. Det var aktioner, som i begyndelsen af 1990erne betød, at Tyskland stadig nærmest var i undtagelsestilstand, fordi terroristerne gik efter særlige personer med et særligt ansvar.

Merah er lige så fanatisk som de europæiske terrorister. Merah er en af de mange indvandrere med mellemøstlig baggrund, der er mere optaget af kampen mod Vesten end af de frihedskampe, der er i gang i Mellemøsten. Nogle indvandrere opfatter stadig Vesten som et problem. Hvor grotesk det end lyder, har det anti-vestlige budskab stadig en gennemslagskraft i indvandrerkredse i Europa. Disse unge har ikke på egen krop oplevet, hvor hårdt det er at bo i Egypten og i Syrien. De aner ikke, hvad deres jævnaldrende i Mellemøsten gennemlever. De er derfor heller ikke i stand til at gennemskue, at fjenden ikke er Vesten, men de mange diktatorer, der vil gøre alt for at undgå demokrati. Det er det, der er forstemmende. At de unge indvandrere lever med en opfattelse, deres jævnaldrende i Mellemøsten gør op med. Og at de ikke sætter pris på den frihed, de nyder, men støtter ensretning og terror. Det, man kan konstatere, er, at Rote Armee forsvandt, da de diktaturer, der støttede dem, blev fortid. Det samme sker, når Mellemøsten får den frihed, befolkningerne fortjener.