Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Danskhed er mere end kulturkristne slagord

Geeti Amiri, Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Religions- og værdidebatten fylder meget i den danske debat, så meget, at de borgerlige partier nu plæderer for mere kristendom i det offentlige rum, så balancen kan genoprettes. For ifølge politisk ordfører for de Konservative, Mai Mercado, og Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, fylder den forkerte religion, islam, for meget i den danske religions- og værdidebat. Som en dansk-muslim kan jeg kun håbe på, at islam diskuteres mindre, men mere, hvordan islam politiseres af forskellige fløje, som slår plat på samfundets reelle udfordringer.

Muligvis skal borgerlige partier også begynde med at huske sig selv på, at Danmark trods alt er et kristent land, uanset hvad dommedagsvarslerne skulle sige, og som lever i bedste velgående, op til valgkampen.

Den evangelisk-lutheranske kristendom er en del af den danske grundlov, det danske folk er ikke underlagt et islamisk kalifat, og fordummende debatter om et arabisk skilt i Føtex er næppe et udtryk for et knæfald for den mørke islam. Det er faktisk i de fordummende debatter, at samfundet glemmer, hvad der er kendetegnende for danskheden som en identitet.

For styrken ved det danske samfund er når vi formår at mødes på en fælles platform, på trods af religiøse og kulturelle skel, der er bygget af et sundt demokrati, individets frihed og rettigheder, samt den dyrebare evne: Vi kan stille os kritiske over for autoriteter, hvad enten det er kirken eller den kvindelige statsminister.

I en tid hvor vi som aldrig før har behov for, at danske borgere med muslimsk og anden etnisk baggrund forstår sig på, at religionsfrihed ikke er ensbetydende med særhensyn i det offentlige rum, forstår jeg ikke, hvorfor mere religion skulle gøre sagen bedre.

Tror Mercado og Pind, at mere religion vil få de mørke kræfter i de muslimske miljøer, som lever af alt, der kan bruges til en »dem og os« retorik, til at tie?

JEG HÅBER SANDELIG ikke, at naiviteten har taget overhånd uanset, hvor meget valgtrommerne larmer og overdøver evnen til at koncentrere sig. Jeg erkender, at samfundet står over for udfordringer, fordi verden er en anden i dag, end da jeg kom til Danmark som et afghansk-muslimsk flygtningebarn. Derfor skal det danske samfund, inkl. sine borgere med forskellig slags bagage, værne om danske værdier, som er meget andet end påstanden om, at kristendommen skulle være bedre end islam, eller at samfundet har behov for mere religion i kampen mod mørke kræfter.

Jeg blev ikke dansk af at have kristendomsundervisning, men det gjorde mig derimod i stand til at have viden om den danske statsreligion. Derfor skal det også være obligatorisk undervisning, som alle danske børn skal deltage i, uanset hjemmets religion.

MIN DANSKE IDENTITET blev formet af, at jeg læste dansk litteratur i folkeskolen, hjulpet af tålmodige skolelærere, at jeg lærte at debattere og udveksle holdninger, som gjorde mig klogere i elevrådet, at jeg blev økonomisk selvstændig og tog ansvar for eget liv ved at flytte hjemmefra.

Der skal ikke slås plat på danskheden ved at reducere det til kun kulturkristne værdier. For forudsætningen for, at samfundet i første omgang har udviklet sig rigt er, at der har været højt til loftet og plads til refleksion, kritik og udvikling – altså det modsatte af, at en religion skulle være bedre end en anden.