Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Danske tilstande i norsk politik

Hvis Erna Solberg er lige så taktisk smart som sin danske statsministerkollega, vil hun denne gang forsøge at lave en »Lars Løkke«.

Lars Hovbakke Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norge oplever i øjeblikket »danske tilstande«. De borgerlige partier står mere splittede end de har gjort i de seneste mange år. Erna Solbergs regering bestående af hendes eget parti Høyre (de konservative) og Fremskrittspartiet (som nogenlunde svarer til Dansk Folkeparti) kan ikke få deres finanslov igennem, fordi de ikke kan blive enige med regeringens to borgerlige støttepartier, Kristeligt Folkeparti og Venstre (som omtrent svarer til de Radikale herhjemme).

Erna Solberg står med andre ord i en situation, der minder om den, som statsminister Lars Løkke Rasmussen stod i indtil for få dage siden, hvor nogle af de borgerlige støtter truede med at trække tæppet væk under regeringen. Det er derfor oplagt for Erna Solberg at kigge til Danmark i disse dage og se på, hvordan hendes eminent dygtige statsministerkollega på helt uventet vis løste problemet og bragte sig selv i offensiven igen: Ved at tage de borgerlige støtter, der truede med at vælte regeringen, med i regeringen.

Uenige om næsten alt

Helt så enkelt er det imidlertid ikke i Norge. Problemet er, at afstanden mellem især det ene regeringsparti, Fremskrittspartiet, og regeringens to støttepartier er endnu større end afstanden mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance herhjemme. I Norge er de uenige om næsten alt, lige fra udlændingepolitik over retspolitik til økonomisk politik og miljø- og energipolitik. Det ville svare til, hvis vi i Danmark havde en regering af Dansk Folkeparti og Venstre, som var baseret på støtte fra Radikale Venstre og Kristendemokraterne.

En anden ting, som komplicerer situationen i Norge, er, at statsministeren her ikke kan true med at udskrive valg i utide. Norge er et af de få europæiske lande, hvor denne mulighed ikke findes. Man SKAL med andre ord finde en løsning inden for rammerne af den nuværende mandatfordeling i Stortinget, da der først skal først være valg igen i september 2017.

Det er naturligvis ikke første gang, at en norsk regering oplever, at opbakningen til dens politik forsvinder midt i en valgperiode. Og løsningen plejer da som oftest at være at overgive regeringsmagten til »den modsatte side« i Stortingssalen. Altså i dette tilfælde at overlade det til Arbeiderpartiet og dets støtter at stå for dannelsen af en ny regering. Men hvis Erna Solberg er lige så taktisk smart som sin danske statsministerkollega, vil hun denne gang forsøge at lave en »Lars Løkke« og få de blå partier til at enes om en fælles politik ved at optage Venstre og Kristeligt Folkeparti i sin regering.

Hun kan i øvrigt lade sig inspirere af sin partifælle, fhv. statsminister Kåre Willoch, som allerede i 1986 lavede et tilsvarende løsning, da han udvidede sin rene Høyreregering med flere andre blå partier. Hvem ved. Måske har Lars Løkke Rasmussen ligefrem kigget i de norske historiebøger.