Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Dansk landbrug klar til at give Afrika et løft

16DEBKaren-Haekkerup-125920.jpg
Karen Hækkerup ser på Eritrea-undersøgelse med sindsro BV.: Karen Hækkerup ny direktør i Landbrug og Fødevarer på sit kontor. Fold sammen
Læs mere

Et beløb på 700 mio. kr. i ny landbrugsfond er klar til danske fødevarevirksomheder, der vil investere i udviklingslande. Jeg håber inderligt, at alle pengene kommer ud at arbejde.

Landbruget er kolossalt vigtig for de fleste udviklingslande. I Afrika bor størstedelen af befolkningen på landet og arbejder i landbruget, der mange steder drives ved håndkraft. Behovet for udenlandsk teknologi og know-how er enormt. Ikke kun i selve landbruget, men også i hele forarbejdningsindustrien.

Derfor er vi i den danske fødevareklynge klar til at hjælpe landbrugssektoren i Afrika og andre udviklingslande. I Danmark har vi gennem generationer oparbejdet et af verdens mest effektive og klima-venlige landbrug. De seneste 25 år er det eksempelvis lykkedes os at formindske udslippet af drivhusgasser med næsten en fjerdedel samtidig med, at produktionen af landbrugsvarer er øget med 15 procent.

Vores teknologi og viden kan gøre en verden til forskel i Afrika og andre steder på kloden, hvor jorden i disse år bliver mere og mere udpint på grund af befolkningstilvækst og klimaforandringer. Når man kører rundt på landet mange steder i Afrika, kan man se, at flere og flere fattige familier er tvunget til at leve af mindre og mindre jordstykker, der ofte dyrkes helt uden moderne midler som kunstvanding, traktorer og kunstgødning.

Derfor skal det ikke skorte på roser herfra til regeringens initiativ om at oprette en fond på 700 mio. kroner, som kan søges af danske virksomheder. Pengene i den såkaldte Danish Agribusiness Fond kommer fra regeringen selv, fra Investeringsfonden for udviklingslande (IFU) og fra de to pensionsselskaber PensionDanmark og PKA .

Meningen er, at pengene skal ud at arbejde som indskud i danske virksomheder, der investerer i udviklingslande. Hvis interessen er tilstrækkelig stor fra de danske virksomheder, vil de 700 mio. udløse virksomheds-investeringer på i alt seks mia. kr. lyder regeringens forventning.

Lad os håbe, det går sådan. For mange samfund rundt om på kloden har i den grad brug for, at fødevaresektoren bliver udviklet. Der er brug for alt fra landbrugsmaskiner over frysetransporter til bedre avlsdyr og veterinær kontrol.

Det er nemlig investeringer i produktion, som Afrika på sigt har brug for, hvis økonomierne på kontinentet skal bevæge sig væk fra at være råstofbaseret. Produktionsjob er opskriften på at udrydde den enorme ungdomsarbejdsløshed, som er en af kontinentets allerstørste hovedpiner.

Mere end hver anden afrikaner er i dag under 35 år, og størstedelen bor på landet. Det billede ser ikke ud til at ændre sig de kommende årtier. Hvis ikke Afrikas unge skal gå til i lediggang, er det helt nødvendigt, at vi investerer på kontinentet. Det vil gavne både afrikanerne og vores danske virksomheder.