Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Dansk kultur - i en globaliseret verden

Sofie Carsten Nielsen, Magnus Heunicke og Jesper Petersen: Regeringspartierne tror på, at et mangfoldigt samfund er et værdifuldt samfund. Vi tager dansk kultur alvorligt ved at turde åbne os mod den verden, vi så åbenlyst er en del af.

Danske værdier handler om demokrati og globalt udsyn. Samfundet skal styrkes ved at kigge ud over landets grænser, mener regeringspartierne. Her ses en af 28 glober, der blev udstillet i hovedstaden som led i udstillingen Cool Globes Copenhagen i forbindelse med COP15. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Berlingske 17. april skriver Lars Barfoed, Benedikte Kiær og Rasmus Jarlov, at regeringen vil »fremme og styrke alle mulige andre kulturer på bekostning af den danske.«

En udlægning vi på ingen måde kan genkende. Ligesom vi er dybt uenige i, at vi behandler dansk kultur, så den skal »være lige så lidt værd som alle mulige andre tilfældige kulturer.«

Set med snævre Gud, konge og fædreland’ske briller er det måske svært at forstå, at kultur ikke er en størrelse, der kan eller skal isoleres til kongehuset og nationale symboler gemt bag populistiske grænsebomme. I den nationalkonservative andedam er det åbenbart vanskeligt at kigge ud over landets grænser, ligesom det må virke faretruende at forholde sig til verden udenfor, siden partiet krampagtigt fastholder en forældet og ekskluderende tilgang til dansk kultur.

I regeringspartierne tror vi på, at et mangfoldigt samfund er et værdifuldt samfund. Vi tager dansk kultur alvorligt ved at turde åbne os mod den verden, vi så åbenlyst er en del af. Som nation har Danmark netop klaret sig gennem tiden ved at have en nysgerrig tilgang til verden. I 1.000 år har vi været en åben nation, og vi har klaret os ved at handle og samarbejde med andre. I dag er blandt andet samarbejdet i EU med til at give også små lande som Danmark en stemme.

I regeringspartierne mener vi ikke, det alene er Gud, konge og fædreland, der kitter nationen sammen. Men det betyder ikke, at vi er historieløse. Vi mener tværtimod, at sammenhængskraften i Danmark og dansk kultur har dybe historiske rødder og er funderet i demokratiske bevægelser såsom andelsbevægelsen, arbejderbevægelsen, kvindebevægelsen og den nordiske velfærdsmodel, der på solidarisk vis sikrer, at de bredeste skuldre bærer den tungeste byrde.

I regeringspartierne tror vi på, at globalt udsyn skaber national styrke. USAs udenrigsminister, Hillary Clinton, har for nylig udtalt, at lande fremover ikke vil blive opdelt mellem øst og vest eller mellem forskellige religioner, men mellem åbne og lukkede samfund. Vi kunne ikke være mere enige. Vil vi styrke vores samfund, bør vi kigge ud over landets grænser.

For os er danskhed en langt mere rummelig størrelse, end den blev markedsført under VKO. For os handler danske værdier om demokrati og udsyn. Derfor bekæmper vi tvangsægteskaber. Derfor arbejder vi for ligestilling. Og derfor bekæmper vi undertrykkelse af minoriteter, herunder homoseksuelle.

Vi har skabt en ny balance i udlændingepolitikken. Modsat de borgerlige stoler vi også på mennesker med anden etnisk baggrund end dansk. Vi ændrer på familiesammenføringsreglerne for børn, så små børn under otte år kan blive familiesammenført med deres forældre i Danmark. Det mener vi er Danmark værdigt. Og vi har igangsat en massiv indsats for at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft der, hvor vi mangler arbejdskraft. Ved at få kvikke hoveder til Danmark er vi med til at fremtidssikre det danske arbejdsmarked. Sådan sikrer vi også Danmark.

På ligestillings- og sundhedsområdet går vi ambitiøst til værks. Vi respekterer mennesker uanset deres seksuelle orientering, uanset om familien tæller en eller to voksne, og uanset om kernefamilien rummer to eller flere børn. Derfor har vi fjernet VKOs urimelige gebyr til kunstig befrugtning. Derfor muliggjorde vi adoption for homoseksuelle. Og derfor har vi fjernet loftet for børnepenge. Modsat VKO - med Pia Kjærsgaard for bordenden - går vi nemlig ikke målrettet efter at ramme befolkningsgrupper med en bestemt etnisk baggrund.

For nylig landede regeringspartierne en historisk bred klima- og energiaftale, hvor også Venstre og Konservative var med. Det er en sejr for Danmarks fremtid, fordi vi med den brede aftale tager langsigtet ansvar for klimaet, og dermed den verden, vi efterlader os. Aftalen er både et tydeligt tegn på, at regeringspartierne har nedbrudt blokpolitikken, ligesom den viser, at vi er ambitiøse på klimaområdet. I øjeblikket forhandler klima- og energiminister Martin Lidegaard ved afgørende EU-møder i Horsens.

For vi anerkender, at klimaproblemer ikke kender til landegrænser. Vi skal ikke alene omstille Danmark i en grønnere retning, men også samarbejde med de øvrige EU-lande, når det gælder løsninger på klimaudfordringerne.

Når De Konservative beskylder regeringen for at drømme om det »kulturløse og værdirelativistiske samfund« tager de fejl. I regeringspartierne har vi bestemt en anden opfattelse af »dansk kultur« end i VKO. Vi ser nemlig ikke dansk kultur som en så skrøbelig størrelse, at den ikke tåler påvirkning udefra. Vi ser ikke nogen modsætning mellem at være stolt af Danmark og at turde åbne os mod verden.

Vi er lodret uenige i, at vi har en værdirelativistisk tilgang til samfundet. Vores regeringsprojekt bygger på et klart værdipolitisk grundlag: Frihed for den enkelte, lige muligheder for alle, fællesskab, respekt og tolerance. Siden vi overtog regeringsmagten i efteråret, har vi derfor arbejdet benhårdt for at vende Danmark i en ny - og mere åben - retning. For De Konservative, der ønsker kultur konserveret i en kanon, er det måske frustrerende at opleve, hvordan partiets højtbesungne nationalstat pludselig åbner sig mod verden. Men det gør den. Og med vores store visioner på uddannelsesområdet og ambitiøse mål på blandt andet klimaområdet passer vi netop på Danmark. Sådan sikrer vi, at der også er et Danmark til vores børn og børnebørn.

Danmark er en del af verden. Vi og vores kultur bliver ikke mindre af, at vi åbner os mod den. Tvært­imod.