Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Dannebrog flytter meninger, og derfor bør Pride være national flagdag

»Der er en lige linje mellem Priden og de kampe, som danske soldater kæmper for i de lande, Danmark de seneste år har sendt soldater til,« skriver Jon Stephensen.

»Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S) sagde nej. Nej til regnbueflag fra Christiansborg. Jeg er enig. Vi bør som nation gå endnu længere,« skriver Jon Stephensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg stoppede selv op, da jeg kom forbi Christiansborg Slotsplads 5. september i år. Dagen, hvor vi fejrer, mindes og hædrer Danmarks udsendte. Det var gribende at høre taler og se de mange soldater og pårørende, der siden 1948 har været udsendt på internationale missioner for Danmark. Mennesker med både fysiske og psykiske ar som en del af den omkostning, det er at kæmpe for Danmark og for de værdier, vi står for – demokrati og rettigheder, som med stor ret bør gælde for alle.

Ikke underligt, ja, helt fortjent, at denne dag, 5. september, er blevet til en national flagdag. En dag, hvor Dannebrog vajer fra alle offentlige bygninger. Det kunne bare mangle andet.

I forbindelse med dette års Copenhagen Pride i august blev det atter diskuteret, om det regnbuefarvede flag også skulle hejses og flages fra Christiansborg. Regnbueflaget, dette mangfoldighedsflag, der er med til at markere dagen, hvor vi fejrer og markerer lesbiske, homoseksuelle, biseksuelle, transkønnede og queer-personers sociale og juridiske rettigheder. At alle i dette land er ligestillet – også når man er forelsket i en person med samme køn som sig selv.

Det ypperste flag

Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S) sagde nej. Nej til regnbueflag fra Christiansborg. Jeg er enig. Vi bør som nation gå endnu længere. Men ikke med et flag, der markerer de få. Nej, lad os hylde Pride-dagen med det fineste flag.

»Med Dannebrog på denne dag markerer vi Danmark som et land, der inkluderer alle mennesker, som et land der kæmper for og forsvarer disse rettigheder langt ud over Danmarks grænser.«


Et flag, der krystalklart fremviser Danmark som et land, der går forrest på værdier og alle menneskers ret til et ligeværdigt liv uanset seksuel observans. For Pride fortjener det ypperste flag, der kan flages med fra Christiansborg: Dannebrog. Fra toppen af det danske demokratis højborg – ja, fra toppen af alle offentlige bygninger. Lad os gøre Priden til fremtidig national flagdag.

Med Dannebrog på denne dag markerer vi Danmark som et land, der inkluderer alle mennesker, som et land der kæmper for og forsvarer disse rettigheder langt ud over Danmarks grænser. Misforstå mig ikke, men forstå mig rigtigt, når jeg siger, at der er en lige linje mellem Priden og de kampe, som danske soldater kæmper for i de lande, Danmark de seneste år har sendt soldater til. Kampen for menneskerettigheder, demokrati og menneskers ligeværdighed – også når det gælder seksualitet.

»Se, der er gays«

»Okay, lad mig fortælle om dem, du ikke vil forbindes med. Om dem, der tager mascara og tights på og går ud og kæmper for retten til at være sig selv. Det er folk, som op gennem tiden har valgt at udsætte sig for hetz og had, og som er blevet banket og dræbt. Det er ikke, fordi de har lyst til at være anderledes, men fordi de hellere vil dø, end at lade som om de er noget, de ikke er. Netop det kræver mod på et helt andet niveau, end de fleste mennesker forstår.« Sådan irettesætter Eskild sin ven Isak i den ikoniske TV-serie »SKAM«.

»Homofobi og racisme er stadig en del af Danmark. Det er bare slet ikke okay. At unge ikke kan leve deres kærlighed ud. At andre unge råber efter dem«


»Går på Nørreport med min fyr i hånden. Først råber en fyr 'Gaays'. Efterfølgende råber han 'Se, der er gays' til sine venner. En går ind i mig. En anden sparker et løbehjul efter mig. Kom nu, Danmark. Er vi ikke nået længere«. Sådan skrev en bekendt forleden på Twitter.

Han er 22 år. Og går med sin ven. I hånden. Ved Nørreport. Midt i København.

For nogle er det nok. En provokation. Homofobi og racisme er stadig en del af Danmark. Det er bare slet ikke okay. At unge ikke kan leve deres kærlighed ud. At andre unge råber efter dem. Sådan skal det ikke være i Danmark. Det skal vi blive ved med at insistere på. Kæmpe for med Dannebrog forrest. For vi er slet ikke selv i mål endnu med de værdier, vi gerne vil stå for.

Dannebrog er med til at flytte menneskers point of view og ståsted, når vi bruger det – og bruger det rigtigt. Gør det.