Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Danmarkskanon og Europakanon

Lars Hovbakke Sørensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturminister Bertel Haarders (V) idé om at skabe en Danmarkskanon med de vigtigste danske værdier og samfundskarakteristika er en ambitiøs og glimrende tanke. Det er altid godt at gøre sig klart, hvilke værdier ens samfund bygger på, og hvad der – historisk og i nutiden – har kendetegnet og kendetegner det samfund, man lever i.

Men man ville kunne nå endnu videre, hvis man sammentænkte Danmarkskanonen med en fælles Europakanon. En oversigt over de vigtigste europæiske værdier og fælles kendetegn ved de europæiske samfund.

For mange af de danske værdier og samfundskarakteristika er jo i virkeligheden blot særlige danske versioner af nogle større fælles europæiske værdier og samfundskarakteristika.

Tag for eksempel andelsbevægelsen. Ganske vist fik den en særlig udformning og betydning i Danmark. Men de fleste af ideerne til den kom fra udlandet. Især fra Storbritannien. Eller tag den danske arbejderbevægelse, som var en del af en større europæisk arbejderbevægelse, og hvor inspirationen til den danske del især kom fra vores store nabo mod syd, Tyskland.

Eller tag demokratiet, som ligeledes ganske vist fik en særlig dansk udformning, og som blev indført under særlige omstændigheder, men som ikke desto mindre blev indført i en række europæiske lande på omtrent samme tidspunkt, som det skete i Danmark. F.eks. i vore nordiske nabolande, Norge, Sverige og Finland.

Eller tag et kulturfænomen som vore juletraditioner. De fleste af disse er i 1800-tallet og i tiden inden Anden Verdenskrig kommet fra syd, fra Tyskland, og de fleste af de øvrige er kommet fra USA eller i enkelte tilfælde fra Sverige og Norge.

Vi roser os også tit af vores særlige danske velfærdsmodel. Og selv om velfærdsstaten i Danmark er unik, findes der tilsvarende velfærdsstater i de øvrige nordiske lande og velfærdsstater, der inden for visse områder minder om den danske, også i andre europæiske lande. F.eks. i Storbritannien.

Både det nuværende Danmark og det danske samfund, som det har udviklet sig historisk, er kendetegnet ved at være uløseligt knyttet til de øvrige europæiske lande. Men det har mange en tendens til at glemme i disse år, hvor Brexit og EU-handlingslammelse i forbindelse med økonomisk krise og migrantkrise har haft en tendens til at overskygge de fælles positive erfaringer, som de europæiske lande også har haft.

Venstre ønsker med EU-parlamentariker Morten Løkkegaard i spidsen at genopfinde den positive fortælling om Europa. Det kan være et vanskeligt projekt at gennemføre i disse år. Men det er al ære værd at forsøge. Hvis det skal lykkes må det bl.a. sammentænkes med og gøres i et tæt samarbejde med eksempelvis Bertel Haarders Danmarkskanon-projekt. Så alle vi danskere igen kan blive mindet om, at Danmark er en del af Europa.