Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Danmark skal ikke undskylde for sin slavefortid

»Historien afdækker lag på lag af slaveri, folkedrab samt andre uhyrligheder. Med en udskilning af danskstyret slaveri på De Vestindiske Øer risikerer man en indkapsling af disse begivenheder, så der tegnes en forsimplet, sort-hvid, moraliserende udlægning af fortiden.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I hundredåret for Danmarks salg af De Vestindiske Øer til USA debatteres nu, om Danmark som sådan eller vi nulevende danskerne bør give en undskyldning for slaveriet på øerne i sin tid.

Jeg kan godt følge trangen til et opgør mod den særligt danske tilbøjelighed til altid at se sig selv som lidt mere rene, gemytlige og hyggelige end andre lande med hensyn til nationens forhistorie af f.eks. krige, kolonisering og slavehold og til tilsvarende f.eks. at glorificere nationens rolle under Anden Verdenskrig.

Det springende punkt for mig er imidlertid, at det ikke er muligt for stater bare nogenlunde konsekvent at undskylde for begivenheder i en fjern fortid, og at der da heller ikke er nogen, der prøver at gøre det konsekvent. Udvælgelsen af enkelte begivenheder blandt mange at undskylde for ville derfor ske, for at de kunne tjene som instrument i nutidige politiske dagsordner, eller måske bare for at visse mennesker kunne have en ikonisk totem at danse moralisme om.

I øvrigt: Før man i 1600-tallet begyndte at sejle folk fra Afrika til øerne for at arbejde som slaver, havde man forsøgt at få øernes oprindelige befolkning, kaldet cariber, til at arbejde som slaver, men det var mislykkedes. I stedet blev denne oprindelige befolkning på øerne om måske ikke fuldstændig udslettet, så dog decimeret, og deres kultur og samfund fuldstændig smadret. Hvorfor ikke give en undskyldning for dette folkedrab, nu man var i gang med danske undskyldninger på øerne?

Desuden: Der var faktisk en anden lille befolkningsgruppe på øerne – arawak-indianere. De var på deres side næsten blevet udslettet i et tidligere folkedrab nogle hundrede år før, da cariberne for deres del nemlig kom til øerne og stort set udslettede arawak’erne, det på det tidspunkt oprindelige folk på øerne. Så skal arawak-efterkommere måske også have en undskyldning fra både cariber-efterkommere og danskere?

Yderligere: Et kig i gadebilledet på De Vestindiske Øer vil overbevise en om, at den nuværende befolkning overvejende stammer fra afrikanere. Disse afrikanere blev i sin tid på Guldkysten, det nuværende Ghana, meget velorganiseret indfanget og solgt til en slavetilværelse af andre afrikanere i området. Så der kunne faktisk være endnu en berettiget undskyldning, en internt afrikansk en, at få i stand.

Historien afdækker lag på lag af slaveri, folkedrab samt andre uhyrligheder. Med en udskilning af danskstyret slaveri på De Vestindiske Øer risikerer man en indkapsling af disse begivenheder, så der tegnes en forsimplet, sort-hvid, moraliserende udlægning af fortiden.

Historien er skrevet i sort og gråt, ikke sort og hvidt. Jeg tilskynder til, at vi i hundredåret for salget af Vestindien skaber bevidsthed om øerne og om Danmarks koloni- og slavefortid, og at vi ransager nationens sjæl. En undskyldning for begivenheder vil derimod ikke være på sin plads.