Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Danmark risikerer at ende som Frankrig

»Det er netop nu, at Europa skal stå sammen om nogle grundværdier.«

Frankrig var bl.a. 1. maj præget aff voldsomme uroligheder med angreb på politiet. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ZAKARIA ABDELKAFI

Præsidentvalget i Frankrig afspejler også danske forhold og har indflydelse på disse. Over for hinanden står to diametrale modsætninger, Marine Le Pen, som vil lukke alle grænser og genforhandle Frankrigs EU-medlemskab, og Emmanuel Macron, der går ind for åbne grænser og udvidet EU-samarbejde.

Le Pen har siden foretaget en kovending, hvor hun åbner for en eventuel blødere afvikling af EU-samarbejdet, og Macron har på sin side pointeret, at EU skal reformeres.

Læs også: Det splittede Frankrig

Det sidste kan jeg også kun være enig i, men at EU-projektet som sådan skal bestå, hersker der lige så lidt tvivl om i mit sind. Det er netop nu, at Europa skal stå sammen om nogle grundværdier. Hvor nationalstater med en Putin i Rusland og Trump i USA lukker sig om sig selv, skal Europa stå imod denne udvikling.

Men man skal heller ikke overse de problemer, der får brede dele af den franske befolkning til at stemme på Le Pen. Det franske samfund er præget af voldsomme modsætninger mellem den oprindelige franske befolkning og store dele af de muslimske indvandrere, og det kommer i ekstreme tilfælde til udtryk i hele den serie af terrorangreb, der er blevet forøvet på fransk jord.

I den forbindelse vurderer de franske myndigheder, at ca. 19. 000 i øjeblikket udgør en sikkerhedsrisiko.

Det kan kalde på en stærk reaktion fra en handlekraftig politiker, som erklærer at ville gøre noget ved sagen, og derfor har terroren i Frankrig været medvirkende til at give de højrenationale kræfter i landet vind i sejlene.

For mange franskmænd føler sig med rette utrygge. Det måtte den liberale debattør Rasmus Brygger, hvis fornemste opgave hidtil havde været at modarbejde al kritik af muslimsk indvandring, sande, da han for lidt mere end en måned siden besøgte ghettoer i Frankrig og konstaterede, at der her vitterligt var tale om parallelsamfund, hvor hovedsproget ikke var fransk, og hvor halvdelen af de unge var arbejdsløse. Til gengæld var mange af indbyggerne til fals for religiøs dogmatik, og Brygger fik at vide, at politiet ikke turde patruljere i området til fods, hvorfor han også som blond og med blå øjne blev frarådet at bevæge sig rundt alene.

Det er virkeligheden i Frankrig i dag, og der er stærke tendenser til, at det meget vel kunne blive virkeligheden i Danmark. Vi har allerede lignende tilfælde, hvor myndighederne har svært ved at komme ind i bestemte områder.

Hvis udviklingen fortsætter, ender vi i samme situation, hvor der bliver flere områder, hvor ikke alle kan færdes frit. Derfor skal parallelsamfundene brydes ned, og der skal arbejdes for at implementere vestlige værdier. Hvis ikke det sker, tror jeg desværre, at både de politiske og demografiske modsætninger også herhjemme bliver større, og at vi i det lys bliver vidne til, at de højrenationale kræfter vokser. Det kan i værste fald betyde, at vi i Europa kan komme til at få nationalstater, der modarbejder hinanden.