Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

»Danmark er et mærkeligt land. Vi har det godt. Men det bedste er, at ingen får det bedre«

Foto: Ida Marie Odgaard og Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Det store brede flertal af danskere vil ikke have flere af deres egne penge mellem hænderne. Det vil heller ikke have udgangsforbud efter kl. 20 for de unge i ghettoerne. Derfor vækker statsministerens stilstandsrapport ikke opstandelse ret mange andre steder end i medierne, hvor det med rette naturligvis er en stor sag, at regeringen må afkoble sine egne politiske ambitioner og agere succesfuldt forretningsministerium.

Men det er måske ikke så tosset. De fleste mennesker, jeg har mødt de sidste par døgn, som ikke får deres udkomme af at følge med i løjerne på Borgen, tager det helt roligt. Intet nyt er godt nyt for de fleste.

Det undrer mig dog alligevel, at det er lykkedes at bilde folk ind, at en krone i personskattelettelse vil betyde en krone mindre til rene bleer til de ældre osv. Måske hænger det sammen med de mange offentligt ansatte kvinder, som lever deres økonomisk ganske udmærkede liv. Samtidig kan de lune sjælen ved at ikke at være grådige og egoistiske, men solidariske med de svageste.

Når også udlændingedelen af Løkkes stilstandsrapport modtages med tavst samtykke, er det et udtryk for, at Dansk Folkepartis desperate ønske om et paradigmeskift med rabiate indgreb nu er noget, partiet står meget alene med, bortset fra de endnu ret få tilhængere af LA/DF-fusionen, Nye Borgerlige.

Adskiller sig fra DF

Det tjener Løkke til ære, at han så ærligt, som man nu kan være i den branche, markerede, at Venstre og dermed også Inger Støjberg trods alt adskiller sig fra DF, når det handler om, hvordan vi skal behandle de flygtninge, som ingen, heller ikke det store brede flertal, ønsker sig her i landet, men som nu engang er her.

Danmark skal heldigvis ikke være foregangsland for en politik, der går ud på, at det midlertidige ophold skal være så kummerligt som muligt, og at de arme mennesker ikke må arbejde og dermed forsøge at forsørge sig selv.

Lykkeligvis indeholdt stilstandsrapporten også en besked om, at DFs mistro til alle udlændinge ikke må forhindre, at velkvalificeret arbejdskraft kan tage de mange ledige job. Kampen mod islams kulturelle indflydelse i Danmark og indvandring fra muslimsk dominerede lande er der jo endog meget bred opbakning til i Danmark, men at der virkelig også skulle være mange, som er villige til at lade vores fælles økonomi lide for at holde veluddannede amerikanere, argentinere eller schweizere ude, er mig en gåde så lige stor som myten om, at skattelettelser er lig med forringet velfærd.

Ikke flere penge at snolde for

Nu står landet så i den underlige situation, at det meget omtalte store økonomiske råderum på godt 38 milliarder kroner frem mod 2025 ikke må bruges på, at de lavtlønnede får lidt flere penge at snolde for, fordi Dansk Folkeparti for alt i verden ikke vil give Liberal Alliance bare en lille fjer i hatten. I stedet kan vi så begynde at tale om, hvordan den i forvejen meget store stat kan bruge pengene.

Danmark er et mærkeligt land. Vi har det godt. Men det bedste er, at ingen får det bedre. Det vil ødelægge sammenhængskraften i den danske selvforståelse. Derfor er stilstandsrapporten alt i alt et glædesbudskab til de mange med politikerlede. Du behøver ikke følge med. Der sker ikke noget særligt – heller ikke hvis Mette Frederiksen overtager stafetten.

Torben Steno er vært på Radio24syv-programmet »Cordua & Steno« og musiker.