Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Danmark bør kunne selv

Danmark burde selv kunne give sine borgere de nødvendige kompetencer til at holde samfundet i gang. Det gælder både de videregående uddannelser samt dehåndværksmæssige fag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Juledag skriver chefredaktør Tom Jensen, at vi, altså Danmark, har brug for masser af kompetencer fra dygtige tilrejsende.

Det betragter jeg som en falliterklæring for Danmark. Et land som Danmark burde selv kunne give sine borgere de nødvendige kompetencer til at holde samfundet i gang. Det gælder både de videregående uddannelser som ingeniører og læger samt de praktiske og håndværksmæssige fag. At den forhenværende udenrigsminister Kristian Jensen ville importere uddannede folk fra fattige afrikanske lande, når der var meget mere behov for dem i deres egne lande, må kaldes omvendt ulandshjælp.

I stedet for at diskutere hvordan vi tiltrækker de bedste udenlandske hjerner, burde vi bestræbe os på at udnytte de danske hjerner bedst muligt. Ovennævnte udelukker ikke udveksling af forskere samt brug af gæsteprofessorer og specialister inden for snævre fagområder, men Danmark burde ikke være nettoimportør af uddannede fagfolk.

Det modsatte af julefred

Når det er kommet hertil, kan det i et vist omfang skyldes, at studievejledere har sagt, at man skulle følge sit hjerte uden tanke for senere anvendelse af lærdommen. Dette har medført, at mange har studeret sammenlignende litteratur, kunsthistorie, arkæologi, antropologi m.m. i stedet for mere jordnære fag. Hvis man havde sådanne interesser, kunne man passende dyrke dem con amore ved siden af det egentlige arbejde.