Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Dagpenge er en afgørende fordel for konkurrencen

»Danmark vil tabe afgørende konkurrencefordele og skabe større statslig centralisering ved at fortsætte undermineringen af det danske dagpengesystem.«

31debJensJonatanSteen.jpg
Byline af Jens Jonatan Steen. Fold sammen
Læs mere

Så er vi tilbage ved højrefløjens yndlingssysler. Mens det på det seneste er lykkedes højrefløjen at hænge landets kontanthjælpsmodtagere ud som dovne snyltere, er det åbenbart ikke tilstrækkeligt for CEPOS og Mads Lundby, der i søndagens Berlingske lægger op til at give dagpengemodtagerne en tur i gabestokken.

Læs også: INDSPARK: Dagpengene er for høje

Højrefløjen betragter det øjensynligt som en fest at være arbejdsløs. Det vil de ændre på, så det gør mere ondt at være ledig. Derfor skal de ledige have langt sværere ved at få hverdagen til at hænge sammen. De såkaldte økonomiske incitamenter skal – som ved et trylleslag – skabe job til de ledige. Det er lige så usammenhængende, som det lyder simpelt.

Selvom kun de færreste (inklusive fagbevægelsens fremmeste) kan forklare den danske models styrker, så er de der alligevel. Hvis man i modsætning til højrefløjen prøver at gøre sig umage og prøver at forstå systemet, så vil man nå til en helt anden konklusion end at udpege dagpengesystemet som en ren udgift.

Pointen er nemlig, at dagpengene og vores danske model sikrer det danske arbejdsmarked en rekordhøj fleksibilitet, et fuldstændigt undervurderet konkurrenceparameter. Hvis man kigger på fakta, så er danskerne både rekordfleksible og rekordnemme at hyre og fyre. Hver femte dansker i beskæftigelse har været i deres nuværende job i et år eller derunder. Til sammenligning har gennemsnitligt 14 pct. af de beskæftigede i EU-15-landene (EUs medlemslande frem til østudvidelsen i 2004, red.) været i deres nuværende job i under et år. Og mindre end 1/3 af de beskæftigede i Danmark har været i deres nuværende job i ti år eller derover. Det betyder, at danskerne ifølge OECDs opgørelse over gennemsnitligt antal års ansættelse hos samme arbejdsgiver tilhører den europæiske nation, der har været kortest tid i samme job (8,5 år).

Læs også: Regeringen ser højere vækst og flere job

Sammenligner man Danmark med de øvrige EU-lande, når det drejer sig om lovgivning om ansættelsesforhold, er vi samtidig det land, hvor centralt fastsat lovgivning fylder mindst (Verdensbanken 2003), ligesom vi også er det land, hvor frygten for at miste sit job fylder mindst (Eurofound 2010). Det betydere, at danskerne, fordi vi netop har et stærkt sikkerhedsnet i dagpengesystemet, ikke kræver bindende kontrakter, årelange opsigelser eller direkte statslig lovgivning af deres ansættelser. Det er et anliggende mellem arbejdsgiverne og arbejdstagerne.

Det paradoksale er derfor, at højrefløjens enøjede fokus på at svække dagpengesystemet yderligere vil medføre mere lovgivning og større statslig indblanding. Uden et tilstrækkeligt stærkt socialt sikkerhedsnet vil arbejdsgiverne miste medindflydelse og frem for alt svække deres højtbesungne fleksibilitet, som ingen andre af vores nærmeste konkurrenter i dag kan præstere.

Læs også: Langt flere end forventet har mistet retten til dagpenge

Vi vil med andre ord tabe afgørende konkurrencefordele og skabe større statslig centralisering ved at fortsætte undermineringen af det danske dagpengesystem.