Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Cyklister er bløde i bolden

Var det en ide til Dansk Cyklist Forbund at få lavet nogle t-shirts til medlemmernes ture i sæsonen med appel til »Hensyn på cyklen«?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En pariserinde, der havde boet i mange af verdens storbyer, bosatte sig for en tid i København. Her indså hun, at hun ikke kunne køre bil. Da jeg spurgte hvorfor, lød svaret: »Jeg er bange for cyklisterne.« Hun vidste ikke, hvad en cyklist i København kunne finde på og ville for alt i verden ikke gøre nogen fortræd. Derfor valgte hun offentlig transport eller taxi.

Gjensidige Forsikring har lige spurgt danske cyklister, om de bevidst overtræder færdselsloven. I København gjaldt det 65 pct. af de adspurgte. Hvordan kan det være? Cyklister er »bløde trafikanter«, så de mener måske, at de risici, der er forbundet med at overtræde reglerne, kun vil ramme dem selv. Men på byens gader, fortove, fodgængerovergange, parkstier – og cyklestier! – hvor »frejdige« cyklister fuser frem, færdes også andre, endnu blødere trafikanter. Der er langsomme cyklister, der er gravide, der er handicappede, der er ældre medborgere, og der er børn, gående børn og børn på cykel. De »friske cyklister«, som selv vil bestemme, om færdselsreglerne skal overholdes, påtager sig et tungt ansvar som dårlige eksempler for cyklende børn. Allerede i børnehaven lærer de små om at cykle ordentligt, men når de kommer ud i trafikkens virkelighed, ser de en helt anden praksis udfolde sig.

Uhyggeligt mange cyklister er snarere bløde i bolden, end de er bløde trafikanter. Hvad skal der til for, at de vågner op og bliver til hensynsfulde cyklister? Deres forseelser er ikke på et niveau, så vort overbelastede politi kan forventes at gribe ind. Når jeg selv er ude for, at nogen generer mig ved f.eks. at cykle på fortovet, køre i den forkerte retning på cyklestien, cykle i fodgængerfelt o.lign., bliver en evt. protest mødt med en aggressiv »pas dig selv«-respons.

Vi går foråret og sommeren i møde, og flere vil stige på cyklerne. Var det en ide til Dansk Cyklist Forbund at få lavet nogle t-shirts til medlemmernes ture i sæsonen med appel til »Hensyn på cyklen«, hvor de vel at mærke også indgår i aktiv dialog med lovovertræderne?

Eva Kvorning

Reykjaviksgade 2, 2300 København S