Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Curling-indvandrere

indsparker Mersiha Cokovic Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DR2 sendte andet afsnit af programmet »Asger og de nye danskere«, som handler om en gruppe unge, raske mennesker med anden etnisk baggrund end dansk, som har svært ved at finde job og derfor er parkeret på offentlig indkomst og som Asger Aamund besøger og går helt ind i kernen af grunden til deres arbejdsløshed.

Der er deltagere, som gør meget ud af at sende ansøgninger og søge arbejde, men der er også nogle, der får en til at krumme tæerne helt til blods. En ung mand, der vil ind i hotelbranchen, men ikke vil komme i berøring med alkohol. Samme unge mand opfordrede sin chef i et supermarked til at fyre ham, da han ikke mente, at jobbet var noget for ham. Desuden var der en deltager, der ikke ville tage rengøringsjob, fordi hans mor har fået dårlig ryg af at gøre rent. Det svarer til, at du ikke vil spise et bolsje, fordi jeg engang har knækket en tand ved at gøre det.

Jeg har selv for nylig været ledig og jeg er udmærket klar over, at jobbene ikke hænger på træerne, men når man har været ledig tilstrækkeligt længe, mener jeg ikke, at man kan tillade sig at være kræsen.

Da min generation flygtninge fik opholds- og arbejdstilladelse, tog folk de stillinger, man nu kunne, og vi var ikke for fine til nogen form for arbejde. Jeg har kendt ingeniører og læger, der gjorde rent og passede børn. Folk, der har brugt år på universiteter, rengjorde andre menneskers toiletter. Men det var et job. Og man satte en ære i at være i arbejde.

Når jeg tænker tilbage på, hvilken slags arbejde jeg udførte, da jeg var på alder med disse unge mennesker, kan jeg ikke mindes bare en eneste stilling, hvor jeg ikke lærte noget nyt og fik nye kompetencer.

Ens arbejdskraft stiger også i værdi, når man er i arbejde. Det er ikke nødvendigvis udelukkende faglig viden, man får. Ens netværk bliver udvidet, ens sociale skills og selvdisciplin bliver styrket. Så der er absolut ingen ulemper ved at være i arbejde, selv om det drejer sig om det, man kalder for skodjob.

Og det er blevet til en tendens blandt især unge, at medmindre man kan få præcis det job, man er uddannet til, er der »ingen job at få«. Hvad de unge mennesker ikke forstår er, at deres uddannelse ikke er deres gave til samfundet, men omvendt. De har fået en uddannelse betalt af staten, mens de selv er blevet betalt for at tage uddannelsen. Det er simpelthen så grotesk, at den indstilling er blevet mere og mere udbredt.

Det, alle de unge mennesker fra TV-programmet havde til fælles er, at de er velformulerede, veluddannede og forholdsvis ressourcestærke. Men nogle af dem har taget for givet, at de er samfundets ansvar, og medmindre samfundet selv finder det perfekte job og tilpasser det til deres ønsker, skal samfundet selv forsørge dem. Og den indstilling er ikke kommet ud af ingenting. De gør det blot, fordi de kan.

Det kan være, at vi har givet disse unge mennesker en form for et sikkerhedsnet, men det eneste, vi gør dem, er en bjørnetjeneste. Vi opdrager unge indvandrere og flygtninge til, at de ikke har ansvar for og magt over deres eget liv og det er noget af det mest nedværdigende, man kan udsatte et andet menneske for.

Men de kan prise sig lykkelige over, at det lige er Asger Aamund, de får lov til at sidde overfor, for om nogen, kan den mand fortælle dem en barsk og rå sandhed, og det vil de deltagende have godt af.