Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Claus Hjort: Forsvarsforbeholdet er en klods om benet på Danmark

Det er skuffende, at DF og Socialdemokratiet ikke vil af med forsvarsforbeholdet, for der er brug for, at alle europæiske lande tager ansvar for vores fælles sikkerhed.

»Vi er med i alt, undtagen EU-forsvarssamarbejdet, men går vi med, får vi endnu mere sikkerhed for pengene.« Her billede fra det britisk ledede samarbejde, Joint Expeditionary Force. Foto: JIM GIBSON RNR / Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PO(Phot) Jim Gibson RNR

Hver eneste gang, jeg deltager i forsvarsministermøder, hvad enten det er i Nato, EU, i nordisk eller andet regi, står det tydeligt, at EU-forsvarsforbeholdet er en klods om benet på Danmark. Vi har i forvejen efterspurgte kapaciteter, og sammen med de andre nordiske lande ville Danmark uden forbeholdet kunne yde et unikt bidrag til at sikre stabilitet i EU. Der er ingen, som forstår, hvorfor vi ikke vil være med.

Det skuffer mig derfor enormt, at Socialdemokratiet har valgt at melde sig ud af debatten om at skrotte forsvarsforbeholdet, og at DF affærdiger debatten ved at sige, at vi bare kan komme an.

Forholdene har ændret sig meget, siden Ruslands Putin begyndte en meget aggressiv fremfærd i 2014 med annekteringen af Krim og hans slumrende krig i det østlige Ukraine: Europæerne rykker sammen i bussen. Nato og EU har udviklet et fast samarbejde, og når vi forsvarsministre mødes i EU, deltager Natos generalsekretær, og omvendt kommer EUs udenrigsrepræsentant forbi, når vi mødes i Nato. Det giver fremdrift i EU-Nato-samarbejdet, der finder sted på 74 områder.

Et af de store projekter i disse år handler om militær mobilitet. Opstår der krise eller krig i Danmarks nærområde, såsom Baltikum, er der brug for, at Nato-landenes materiel og soldater kan komme hurtigt frem. Danmark kan heldigvis være med i rammen af Nato, men ikke som del af EU-samarbejdet, hvor regler om fri bevægelighed for militær ellers ligger.

Jeg ved godt, at der er blevet skabt noget usikkerhed af smarte slogans om, at Tyskland og Frankrig ønsker en Europa-hær. Men det er kun en smart overskrift for, at Europa skal tage større ansvar for egen sikkerhed. USA kræver mere af os. Ingen kan desuden i fuldt alvor hævde, at den franske præsident frivilligt ville aflevere mappen med atomkoderne til bureaukrater i Bruxelles.

Claus Hjort Frederiksen Fold sammen
Læs mere

I øvrigt er Europas militær ikke i en forfatning, som for alvor ville kunne afskrække russerne. Alle ved, at det i sidste ende er den amerikanske atomparaply, der garanterer Europas fred og frihed. USA er fortsat Europas livline. Men der er brug for et højere europæisk beredskab og en vilje til at tage ansvaret på sig. Det gør vi i nordisk regi, i det britisk ledede Joint Expeditionary Force og det fransk ledede European Intervention Initiative.

Vi er med i alt, undtagen EU-forsvarssamarbejdet, men går vi med, får vi endnu mere sikkerhed for pengene.