Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Chefredaktør: Læsernes store passion og flyttedagen

»I næsten to år har vi forberedt ændringerne af Berlingske. I alt, hvad vi har gjort, er kvalitetsjournalistik hjertet i det.«

Chefredaktør på Berlingske Jens Grund Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man møblerer rundt på en avis, føler læserne det ofte, som om man flytter rundt på møblerne i deres hjem.

Jeg forstår det godt. Det vidner om passion for inventaret og kærlighed til helheden i deres avis. For mange læsere er Berlingske ikke bare et produkt. Det er en sjæl, en livsstil og et holdepunkt i en moderne hverdag, der flimrer af informa- tionsforurening.

I de seneste dage har jeg hørt fra en del læsere, der har holdt Berlingske i både 40 og 50 år. Vi har ærligt talt møbleret godt og grundigt rundt i deres avis – og skabt en struktur med nyheder forrest og holdninger bagest, som vist ikke findes magen til i hele verden.

I det hele taget holdt mange elementer flyttedag tirsdag. Lederen pakkede sin gamle plads ned og rykkede til bagsiden på en mere prominent plads. Vores fremragende tegnere af »Til Stregen« (ja, undskyld, at jeg praler med dem) rykkede ind for at pryde vores nye Debat-univers. Oversigterne over TV og vejr samt »hjernegymnastikken« på bagsiden flyttede ind i vores nye, daglige kultur- og livsstilstillæg, B.

Mange nye tiltag har vi forsøgt at indføre nænsomt siden oktober 2015. Vi har for længst fjernet skellet mellem indland og udland og løbende indført nye journalistiske formater såsom »Dagens Perspektiv« og »Pro et Contra«. Men tirsdag foretog vi den store omflytning af inventar, der stod på andre faste pladser i Berlingske. Flere hundrede læsere har henvendt sig til os. Næsten alle kritiske røster retter sig mod tre ting: Vi har fjernet svenske og tyske TV-programmer fra oversigten, beskåret aktieoversigten og skrumpet sudoku’en.

Respekt for vores lange historie

Vi lytter. Derfor genindfører vi i løbet af næste uge tyske og svenske TV-programmer, vi har fra i dag forstørret sudoku’en og har også allerede genindført et udvalg af valutakurser og råvarepriser – omend lidt mindre end tidligere. Vi prioriterer de nordiske og vigtigste udenlandske valutaer. Vi har skåret en smule ned på listestoffet, fordi flere og flere læsere flytter over på nettet. Det gælder dog ikke alle, og derfor forsøger vi fortsat at have de vigtigste kurser.

Fremover vil I også kunne læse week- endens aviser på bedre papirkvalitet, fordi netop weekenden er oplagt til mere tilbagelænet nydelse af avisen, ligesom Berlingske fremover er hæftet i alle sektioner.

I næsten to år har vi forberedt ændringerne af Berlingske. I alt, hvad vi har gjort, er kvalitetsjournalistik hjertet i det. Journalistik, der kan bevæge både hjerne og hjerte. Uanset om du læser os på papir, PC, iPad eller SmartPhone.

Vi har en historie som ingen anden dansk avis, en arv helt tilbage til 1749. Berlingske skrev om den franske revolution, om de to verdenskrige og vil længe efter os skrive om store krige, som vi end ikke har fantasi til at forestille os i dag. Men forhåbentlig først og fremmest om fredelige forhold og fantastiske opfindelser, der gør vores liv endnu rigere.

Som chefer og medarbejdere har vi det privilegium at være med på en lille del af Berlingskes lange rejse. Desto vigtigere er det, at vi yder vores bedste i vores øjeblik af evigheden – for at sikre, at Berlingske udvikles og fortsætter længe efter os.

Avisens sjæl er altid de medarbejdere, der på et givent tidspunkt besjæler avisen. Jeg kan uden overdrivelse sige, at vores medarbejdere har knoklet og fortsat knokler for at give jer landets mest moderne avis – med journalistik af internationalt format – og med respekt for vores lange historie som Danmarks borgerlige avis.

For Berlingske forpligter.

Jens Grund er chefredaktør på Berlingske.