Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Centralisering river Danmark i stykker

Per Ørum Jørgensen: De borgerlige partier har tabt sjælen til arbejdsgiverne, økonomerne og Dansk Folkeparti, og den røde blok mangler værdimæssig legitimitet. Det tomrum vil Kristendemokraterne tålmodigt, flittigt og vedholdende fylde ud.

Senest har vi allieret os med Fælleslisten og dermed fået en folkelig forankring. Det ligger i vores kristendemokratiske DNA at kæmpe for decentralisering, og denne dagsorden vil rykke markant på det politiske landkort i forbindelse med det forestående folketingsvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man ser på de omkringliggende lande, så er Kristendemokraternes styrke både som organisation og politisk på et højere niveau. I Tyskland med Merkel og hendes CDU. I Norge med Kristelig Folkeparti på statsministerposten, flere gange med Kjell Magne Bondevik som den mest kendte. I Sverige har mine partifæller flere ministerposter.

Min vision med KD handler om at genstarte partiet med det kristne livs- og menneskesyn som grundlag. Man kan ikke skille kristendommen fra det politiske, men der skal være en balance, hvor man skelner imellem det politiske og det kristne udgangspunkt.

En journalist betegnede i efteråret KD som partiet der nægter at dø. Det har været tæt på nogle gange, og efter det katastrofale folketingsvalg i 2007 troede de færreste på, at KD ville vende tilbage. Men de, der havde udskrevet vores dødsdom, havde forregnet sig, og overset at vi blandt vore medlemmer har en vilje til at kæmpe for vore værdier. Vi fik indsamlet underskrifterne, så vi blev opstillingsberettigede igen for over et år siden.

Jeg har de seneste måneder brugt mange ressourcer på at analysere, hvordan KD bliver bedre til at agere politisk i en verden, hvor kompromisser er en del af hverdagen. Vores proces som politisk parti er en langsigtet og spændende opgave, som kræver flittighed, tålmodighed og disciplin.

Der skal mere end én finanslov og én valgperiode til at give offentligheden et billede af, hvad vores værdigrundlag betyder i praksis, ligesom der skal mere en én sæson og én valgperiode til at sikre tillid hos offentligheden til, at vi kan agere politisk med konsensus uden opslidende interne kampe. Med den erkendelse og tålmodighed i bagagen kombineret med viljen til at lære af både nutidens og fortidens fejltagelser, ser jeg med fortrøstning på vores fremtid.

Først fremmest bygger vores politik på, at alle mennesker i alle livssituationer har uendelig værdi. Når handicappede indgår i regneark med kalkuler på, at der ligger en økonomisk værdi i at forkorte deres liv, så siger KD fra. Når mennesker bliver gjort til enheder ud fra nytteværdi for samfundet, så siger KD fra. Når økonomi bliver væsentligere end menneskers livskvalitet, så siger KD fra.

Finanslovsforhandlingerne i efteråret gav et billede af, hvor vigtigt dette værdigrundlag er for os. Vi fik udbygget kapaciteten af hospicepladser, så flere kan få en værdig afslutning på livet. Vi reddede omkring tredive væresteder og sociale projekter til gavn for de hjemløse, sindslidende og andre udsatte med vores millionpulje til socialt udsatte. Vi fik en folkelig debat i Værdikommissionen om hvilke konsekvenser, den moderne livsstil har for vores liv.

En anden hjørnesten i vores værdigrundlag er subsidiaritets-princippet. Et princip om at samfundet fungerer bedst, når demokratiet vokser op nedefra, så der bliver plads til det overskuelige og det nære. Særlig vores tidligere miljøminister Chr. Christensen satte denne dagsorden i firserne, men partiet har ikke siden været tydeligt nok i kampen for decentralisering - før nu.

Det er en kamp, som er mere aktuel og væsentlig end nogensinde før, fordi centraliseringer, effektiviseringer og liberaliseringer er ved at rive landkortet i stykker. Vi har styrket yderområderne med forbedringer af infrastruktur, turisme, landbrug og fødevareindustri. Men vi vil kæmpe videre.

Engang var der noget der hed Højskole-Venstre. Denne bevægelse eksisterer ikke mere, og i dag er det Kristendemokraterne, der repræsenterer disse tidligere vælgere fra Venstre. Ved finanslovsforhandlingerne fik vi forbedringer for de frie skoler, for at sikre plads til åndsfrihed og for at sikre, at borgerne får mulighed for at træffe værdimæssige valg. Vi har gjort det lettere at etablere private pasningstilbud for at styrke nærdemokratiet og forældreindflydelsen. Vi har forbedret vilkårene for landbrugs- og fødevareindustrien.

Senest har vi allieret os med Fælleslisten og dermed fået en folkelig forankring. Det ligger i vores kristendemokratiske DNA at kæmpe for decentralisering, og denne dagsorden vil rykke markant på det politiske landkort i forbindelse med det forestående folketingsvalg.

Den sidste hjørnesten er det, vi kalder forvalteransvaret. Et ansvar for at bevare det bedste i både fysisk, kulturel og åndelig forstand. Det handler om at bevare vores kulturgrundlag, vores miljø og vores velfærdssamfund. Et kulturgrundlag som bygger på værdier som medmenneskelighed, ansvar og tolerance. Vi skal ikke i misforstået tolerance give køb på vore værdier, men tværtimod fastholde og udvikle det, der er fælles, og det der gør, at vi i Danmark er, som vi nu engang er.

Det handler ikke om dem og os. Det handler om os alle sammen. Som Merkel så rammende sagde for nylig - Det er ikke islam, der fylder for meget i vores samfund. Det er kristendommen, der fylder for lidt.

Vi skal styrke vores værdigrundlag og ikke fornægte det. Det er dét, Thorning, Søvndal og Vestager gør, når de vil forbyde kristendomsundervisning og fadervor i vores skoler.

Jeg tror på, at Kristendemokraterne kommer til fortsat at spille en central rolle til gavn for det danske samfund. De borgerlige partier har tabt sjælen til arbejdsgiverne, økonomerne og Dansk Folkeparti, og den røde blok mangler værdimæssig legitimitet. Det tomrum vil Kristendemokraterne tålmodigt, flittigt og vedholdende fylde ud med udgangspunkt i det kristendemokratiske værdigrundlag.