Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Carl-Mar Møller: Derfor gider mænd ikke være hjemme

Carl-Mar Møller, leder af det alternative Institut for Kreativ Psykoterapi og praktiserende kroppsyke-terapeut.Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste drenge har fået meget opmærksomhed og beundring fra moderen og meget lidt ros fra faderen, som ofte har oplevet at føle sig forsømt af moderen. Faderen oplever sønnen som en konkurrent til kærlighed og beundring. Det medfører, at faderen ikke roser og beundrer sin søn, kritiserer ham og afviser ham.

Hvis sønnen ikke får ros og beundring, vil det medføre, at han søger andre autoriteter, f.eks. arbejdsgivere og kammerater. Mange mænd vil derfor prioritere arbejde fremfor familielivet. Når manden er hjemme hos sin kæreste oplever han tit, at han får kritik, og at kæresten brokker sig for meget. Det minder ham om den kritik, han har fået af faderen, og derfor er han ofte neutral og behagesyg, når han er hjemme for at undgå kritikken. Manden oplever, at der er mere glæde, humor, ros og anerkendelse på arbejdet end derhjemme.

Kvinden har oftest ikke fået ret meget ros og beundring af sine forældre, og hun skulle altid være nem og usynlig derhjemme. Hvis manden skal være mere hjemme, vil det kræve opmærksomhed, ros og beundring, før han kan tage imod hendes kærlighed. Mange mænd bliver fjerne og fraværende, hvis der er fare for kritik og konflikt, og derfor vil begge parter ofte være ensomme hver for sig.

I parterapi lærer jeg kvinden at formulere sine krav og sin kritik på en sød og omsorgsfuld måde, så manden ikke føler sig afvist. Jeg lærer hende at rose og beundre sin mand hver dag, fordi det er vejen til hans kærlighed, tanker og følelser.

Mange kvinder oplever, at de mister kontrol og magt over manden, når de roser og beundrer ham og giver ham opmærksomhed. Og de oplever, at når de får kærlighed, ros, beundring og opmærksomhed, kommer de i kontakt med sorg og smerte fra fortiden.

Carl-Mar Møller, Avderødvej 45 2980 Kokkedal