Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Byg boliger i Dyrehaven

Et nyt, stort boligområde er ved at blive placeret på et unikt helt uberørt naturområde med naturlig strandeng tæt på København.

Jon Stephensen: »At udviklingsselskabet By & Havn vælger at indløse en mere end 20 år gammel byggetilladelse kan undre, men ikke forundre. By & Havn lever af at sælge byggegrunde. Cool cash er første prioritet. Men at selskabets reelle ejer, Københavns Kommune med Overborgmester Frank Jensen i spidsen, ikke griber ind er rystende. I dag ser verden jo anderledes ud end dengang for næsten 20 år tilladelsen blev givet.« FOTO: SCANPIX Fold sammen
Læs mere

Lad os bygge i Dyrehaven. En helt ny by. På Eremitagesletten, lige foran slottet. Ned mod Øresund. Der skal byen og husene ligge. Sikke en udsigt. Tæt på København. Og med en eventyrlig natur lige uden for døren.

Nej, selvfølgelig kommer det ikke til at ske. At bygge på et så naturskønt og elsket sted vil da også være vanvittigt. I øvrigt er Dyrehaven fredet

Men snart sker det på et lige så unikt sted. På Amager Fælled, endnu tættere på København. Endnu tættere på hovedstaden, der i den grad mangler grønne områder. Placeret mellem DR-Byen og Bella Centret. Skønt området er fredet, er fem arkitekt-teams netop nu ved at slå de sidste streger til en helt ny bydel på Amager Fælled. 27. juni skal der afleveres og til oktober skal det afgøres, hvem af de fem, der vinder konkurrencen om 260.000 etagemeter i et af de smukkeste og uberørte naturområder ved København og med lige så stor herlighedsværdi, som var det Dyrehaven.

»Fælledkvarteret«, bliver det formildende kaldt. Men faktum er, et kæmpestort boligområde opføres på et sted, der har været en naturlig strandeng i 7.000 år. Den lange historie betyder, at planterne, insekterne, svampene og alt andet liv på arealet udgør en unik biologisk sammensætning af arter, der kun findes i oprindelig natur. Jeg løber et par gange om ugen igennem dette område. Her går køer og græsser – her er smukt som i et guldalderbillede. Kvækkende frøer og blomstrende hvidtjørn lige nu, men unikt på alle årstider. Når der først bygges her, er det forbi og det kommer aldrig igen.

At udviklingsselskabet By & Havn vælger at indløse en mere end 20 år gammel byggetilladelse kan undre, men ikke forundre. By & Havn lever af at sælge byggegrunde. Cool cash er første prioritet. Men at selskabets reelle ejer, Københavns Kommune med Overborgmester Frank Jensen i spidsen, ikke griber ind er rystende. I dag ser verden jo anderledes ud end dengang for næsten 20 år tilladelsen blev givet. Nye bydele som Sydhavnen, Nordhavnen og meget andet er siden kommet til. Der er boliger nok og det giver slet ingen mening at smadre den rest af Amager Fælled der er tilbage. Tværtimod er det byen og borgerne lige nu har mest brug for er det grønne, byen stadig har. Et åndehul.

At Danmarks Naturfredningsforening i København står alene i forvaret for Amager Fælled er en skandale. Mest af alt er det en skandale, at arkitektstanden endnu engang lukker øjnene – og glemmer alt om faglighed og faglig stolthed. Arkitekter er blevet nogle svin. Engang var de på folkets side. I dag er de bare bygherrens forlængede arm og til salg for en hvilken som helst byggeopgave. Der bliver ikke sat spørgsmålstegn ved noget. Ingen opgave er for usmagelig. Hvornår lærer arkitektstanden at sige stop?

Hvor er Arkitektskolen, rektor og professorerne, og hvor er Akademirådet og Danske Arkitekters Landsforbund? Svaret er: De er der ikke. Der er ingen holdninger at hente længere, hverken fra dem der former fremtidens arkitekter eller fra arkitektstanden selv. Det er den sørgelige sandhed. 212.000 kvadratmeter på en fredet fælled. Den sidste bid af oprindelig natur i Københavns Kommune. For selvfølgelig skulle ikke bare de fem tegnestuer, der lige nu konkurrerer om at ødelægge Amager Fælled, have sagt fra. Hele standen skulle sige nej. Statuere, at hertil og ikke længere. Hvor ville det have vakt respekt og skabt eftertanke. Tænk, hvis arkitekter igen blev befolkningens rådgivere og og ikke kun enøjet bygherrens.