Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Brug pensionsmilliarder til vækst

Jannick Nytoft, Adm. direktør i DVCA – den danske venture- og kapitalfondsforening Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med udsigt til lavvækst i Danmark de næste mange år er der behov for at tænke alternativt, når det gælder spørgsmålet, hvordan vi kan skabe vækst og nye danske job i fremtiden. I den forbindelse er det oplagt at se på, hvordan pensionsselskaberne kan bidrage. For til trods for, at danskerne har mere end 2.900 mia. kr. (2012-tal) stående på pensionskonti, investeres kun en brøkdel af dette svimlende beløb i dag i nye vækstvirksomheder.

Ifølge pensionsbranchens egne tal, har pensionsselskaberne samlet set investeret 220 mia. kr. i dansk erhvervsliv. Men heraf er kun omkring 60 mia. placeret i danske kapitalandele – med 40 mia. kr. i børsnoterede aktier og 19 mia. kr. i unoterede selskaber. Resten er primært investeret i ejendomme, infrastruktur og vindenergi mv. Med andre ord er kun 19 mia. kr.– eller under 1 pct. af danskernes samlede pensionsformue investeret i vækstvirksomheder, dvs. rygraden af mindre og mellemstore danske virksomheder, som ellers har hårdt brug for risikovillig kapital til at skabe vækst og arbejdspladser.

Pensionsbranchen advarede selv forleden på sit årsmøde regeringen mod at stille forslag, der skal tvinge pensionsbranchen til at investere mere i danske vækstvirksomheder. Argumentet er, at pensionsselskaberne først og fremmest skal varetage opsparernes interesser. Men efter DVCAs opfattelse bør det være muligt at kombinere de to hensyn – at gøde jorden for danske vækstvirksomheder samtidig med, at opsparerne stadig sikres det bedst mulige afkast. Ellers bør Folketinget på samfundets vegne sikre attraktive vilkår for at investere i Danmark.

Det kræver selvfølgelig, at pensionskronerne investeres klogt, for der er uden tvivl en højere risiko forbundet med at investere i en vækstvirksomhed. Derfor skal en grundlæggende fornuftig pension også være på plads, før der investeres i unoterede aktier. Men når den er sikret – hvilket den er for mange mennesker, der har haft succes i dansk erhvervsliv - hvorfor så ikke lade risikovilligheden sejre til fordel for de mange vækstiværksættere, der hungrer efter en kapitalindsprøjtning? Det kunne ske gennem en bedre mulighed for at investere sin egen pension. Dermed vil det også være nemmere at tiltrække investorer, som kan medvirke til at sætte skub i virksomhedernes udvikling, vækst – og ikke mindst sikre ansættelser af nye medarbejdere.

Et andet tiltag kunne være at indføre et særligt fradrag for investering i vækstvirksomheder. Regeringens forslag om et personligt investorfradrag er et skridt på vejen. Men en lavere såkaldt PAL beskatning for pensionsselskaberne, hvis de investerer i f.eks. vækstvirksomheder, kunne også være løsningen, der sikrer, at de 2.900 mia. kr. bliver aktiveret til fordel for danske vækstvirksomheder.

Med forholdsvis simple instrumenter kan vi altså skubbe pensionsmilliarderne ud og arbejde i danske virksomheder – der, hvor de bliver investeret optimalt både for samfundet og den enkelte pensionsopsparer. Men det kræver, at de rette rammebetingelser er til stede.