Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Brexit er en anledning til et borgerligt tilsyn med politikerne og deres løfter

De mislykkede Brexit-forhandlinger er en katastrofe for demokratiet, men ifølge Stine Bosse kan vi lære noget af dem ved at give vore egne demokratiske institutioner og processer et servicetjek.

»Der er god grund til at bruge de forlængede Brexit-forhandlinger, ikke bare i Storbritannien, men også i Danmark, til at tjekke vore demokratiske processer. (...) Hvis vi skal være demokratisk bedre sikret i de kommende år, skal mange dele af vore processer og institutioner, der værner os mod fup, opgraderes,« skriver Stine Bosse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Susana Vera

Alt lederskab er forbundet med ansvar. Ikke for egen situation, økonomi eller position, nej, for den eller det, man leder. Det forekommer efterhånden absurd at følge debatterne i det britiske underhus, hvor såkaldte ansvarlige ledere på skift og uden at have noget at lade hinanden høre i forhold til både debatniveau og indhold, stadig diskuterer proces og »små« mærkesager, medens klokken falder i slag.

Demokrati er en alvorlig affære. Man risikerer at få det, man har ønsket sig. Proteststemmer er ikke mindre værd end »argumenterede« stemmer, og derfor risikerer man, som det ses nu i et af verdens ældste demokratier, at få, ja, vel egentlig ingenting.

Har man fulgt bare nogle stykker af debatterne i mere end fem minutter, har man gentagne gange oplevet, at selve valgtemaet stadig drøftes! Klokken tre minutter over 12! Det er intet mindre end en katastrofe.

Stine Bosse Fold sammen
Læs mere

Ikke blot for de fortvivlede briter og os andre, fanget ind af vores inderlige ønske om ikke at mishandle et europæisk broderfolk, der tilsyneladende er faret vild, men særligt i forhold til den demokratiske tradition. Den europæisk fødte model for medbestemmelse og frihed til at træffe valg.

Alle kriser er imidlertid oplagte punkter for nye erkendelser og ny læring. Skal vi drage én konklusion af den britiske ulykke, er det aldrig at tro, at man kan skrue uret tilbage i politik, verdensorden og national selvforståelse.

Ligesom mennesker udvikler sig og formes hele livet af omverdenen, omstændigheder, teknologi og nye erkendelser, gør nationer det samme. At love sig selv i en alder af 53 år at blive det, man var, da man var 17 og boede hjemme, er og bliver en absurditet. Også for nationer.

Et borgerligt tilsyn

En anden erkendelse af historiske dimensioner er, at løgne virker. Vi er ikke immune som nationer eller union. Vi har i stigende grad vanskeligt ved at skelne ret fra vrang, og forskere vil endda mene, at dette blot er starten.

Der er derfor god grund til at bruge de forlængede Brexit-forhandlinger, ikke bare i Storbritannien, men også i Danmark, til at tjekke vore demokratiske processer. Er de resistente over for løgne, eller har vi i virkeligheden brug for en type borgerligt tilsyn med politikerne og de løfter, de giver os? Flere aviser og medier tilbyder dette, men kan vi være sikre på deres totale uafhængighed?

Stine Bosse

»Vi kan altså selv styrke den demokratiske proces i forhold til vores fælles beslutninger og ikke bare skyde skylden på det britisk opfundet »The bureaucrates of Brussels«. Den ansvarsforflygtigelse betaler briterne dyrt for.«


Hvis vi skal være demokratisk bedre sikret i de kommende år, skal mange dele af vore processer og institutioner, der værner os mod fup, opgraderes. Det er for eksempel et godt initiativ fra Folketingets Præsidium at få undersøgt, hvor meget lovgivning i Danmark, der stammer fra Den Europæiske Union.

Det er nemlig ikke ligegyldigt, idet den demokratiske kontrol for den nationale del af disse processer netop er national. Vi kan altså selv styrke den demokratiske proces i forhold til vores fælles beslutninger og ikke bare skyde skylden på det britisk opfundet »The bureaucrates of Brussels«. Den ansvarsforflygtigelse betaler briterne dyrt for.