Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Brexit ændrer dansk politik

Briternes valg kan få store følgevirkninger for positionerne og samarbejdsmønstre i dansk politik mange år frem, men det betyder ikke nødvendigvis, at Danmark skal ændre EU-politik. For Danmark vil det på alle måder være rart at bevare briterne i EU, men vi har mere brug for at være en del af hele samarbejdet i resten af Europa.

John Wagner: »Kan statsminister Lars Løkke Rasmussen holde sammen på »blå blok«, hvis de EU-kritiske borgerlige partier, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, får en britisk bacille og sætter spørgsmålstegn ved Danmarks fulde EU-medlemskab?« Fold sammen
Læs mere

For stærke tilhængere af det danske EU-medlemskab – og jeg er en af de tilbageværende – bliver den britiske folkeafstemning en gyser med uforudsigelige konsekvenser for dansk politik, hvis det altså bliver et »Brexit«.

Kan statsminister Lars Løkke Rasmussen holde sammen på »blå blok«, hvis de EU-kritiske borgerlige partier, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, får en britisk bacille og sætter spørgsmålstegn ved Danmarks fulde EU-medlemskab? Svinger Det konservative Folkeparti pludselig fra i 1960’erne at have været tilhænger af Europas Forenede Stater til nu mere eller mindre at ville løsrive sig fra det eksisterende EU?

Er »løsningen« en udvidelse af regeringen med Dansk Folkeparti, så V og DF må finde fodslag om et nationalt kompromis? Eller vil det være bedre med en bred, national samlingsregering bestående af S, V, R og måske K – afhængig af det sidstnævnte partis valg af linje i denne sag – til at få Danmark igennem de dønninger, som Brexit vil sende igennem hele Europa? Det sidste, den brede regering, forekommer måske ligeså urealistisk som et islandsk EM i fodbold - også SV-regeringen i 1970’erne taget i betragtning – men måske politiske mål snart burde overskygge partitaktiske hensyn…

Jeg tror, at det vil være farligt for Danmarks europæiske engagement, for forholdet til vore to nabolande, Tyskland og Sverige, for den politisk-økonomiske udvikling herhjemme, for erhvervslivets investeringslyst med rigtigt meget mere, hvis man - og ikke mindst statsministeren – på torsdag lader som om, at et Brexit, hvis det bliver resultatet, ikke gør den store forskel for Danmark.

Jeg forstår, at det kan være bekvemt at se tiden an, men Danmark har brug for mere end det: Tiden må være inde til et hidtil uset politisk lederskab, hvor regeringen vælger side i EU-politikken og enten forener sig med Kristian Thulesen Dahl om en kritisk-positiv linje, hvori den så kan bestå, eller med Mette Frederiksen om en fortsat grundlæggende positiv holdning til EU - uanset briternes valg.

Forhåbentlig vælger Lars Løkke Rasmussen det sidste - han er jo formand for et af de mest EU-begejstrede partier, selv om begejstringen er falmet noget siden Uffe Ellemann-Jensens dage. En pro-EU-politik må forventes også at få tilslutning fra De Radikale og SF – forhåbentlig også fra de konservative og sågar Alternativet?

Under alle omstændigheder: Briternes valg kan få store følgevirkninger for positionerne og samarbejdsmønstre i dansk politik mange år frem, men det betyder ikke nødvendigvis, at Danmark skal ændre EU-politik. For Danmark vil det på alle måder være rart at bevare briterne i EU, men vi har mere brug for at være en del af hele samarbejdet i resten af Europa end et Dexit i kølvandet på et Brexit.

Spørg bare den konservative norske statsminister, Erna Solberg, som 12. juni til Washington Post udtalte: »Jeg tror ikke, at EU vil tillade et medlemsskab, hvor man kun vælger fordelene for sig selv. Ønsker man at stille sig uden for, vil EU sikkert sige: ’Nej, I har valgt at være udenfor.’«