Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Børnechecken bør indkomstreguleres

Marina Janell: Den danske velfærdsstat har meget at være stolt over. Den har gratis sygeforsikring, gratis uddannelsesmuligheder og meget andet hjælp, som gør, at vi danskere kan få fuldført vores drømme.

Marina Janell, gymnasieelev Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velfærd

Børnechecken er endnu en bonus. Den sikrer, at danske børnefamilier får nogle ekstra penge til børnene.

Men det er ikke alle, der i dagens Danmark har brug for disse ekstra penge, og det er ikke alle, der får nok. Så for at skabe en bedre fordeling af landets goder foreslår jeg, at børnechecken burde fjernes fra familier med en årlig indkomst på over 500.000. De penge, som staten sparer ved at fjerne børnechecken fra de rige, skal bruges til at hæve børnecheckens beløb hos familier, som ligger under fattighedsgrænsen.

Pengene skal gå til børnefamilier under fattighedsgrænsen, da antallet er steget meget de sidste par år, og nogle ekstra penge ville virkelig blive værdsat.

Vi vil alle have et lige Danmark, hvor alle har ressourcerne til at skabe sig den tilværelse, de ønsker at have. Derfor er det vigtigt at sørge for, at de familier, der har en hverdag uden plads til at børnene kan udfolde sig, får en chance til at gøre dette. Så for at finansiere børns udfoldelse, eller i hvert fald hjælpe den lidt på vej, skal de velstillede børnefamilier i løbet af nogle år nedtrappe deres børnecheck, indtil den er helt væk.

Regeringen kom i 2009 med et forslag om, at børnechecken ikke skulle udbetales til forældre med 15-17-årige børn, som ikke er i gang med en uddannelse eller ikke har et job. Det var bare et af de mange forslag, der har været gennem tiden.

Selvom der op til flere gange er kommet forslag om at gøre børnechecken indkomstreguleret, er det dog aldrig blevet en realitet. En undersøgelse viste i 2005, at 75 procent af danskerne mente, at børnechecken burde reguleres efter indkomst. Åbenbart hørte flertallet i Folketinget til den sidste tredjedel, der mener, at den ikke burdes indkomstreguleres.

Når et barn fødes i Danmark, er det ikke bare forældrene der får et barn, men også det offentlige og staten. Børnepasning og uddannelse er bare nogle af de steder, hvor det offentlige har en stor indflydelse og stort set tager over.

Sådan er det ikke alle steder - f.eks. i Italien er det at få et barn noget privat og noget, du selv skal styre. Det eneste, staten giver, er et engangsbeløb på 1.000 euro, når barnet fødes. I dette perspektiv er den danske måde og strukturering af børnechecken bedre, men der er altid plads til forbedring.