Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Børn skal kunne få juridisk kønsskifte inden skolestart

Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn (FSTB) er utrolig glade for, at der er politisk flertal for en lovændring som gør det muligt for transkønnede børn og unge under 18 år at få ændret det CPR-nummer som de blev tildelt ved fødslen.

Der bør ikke være en aldersgrænse på juridisk kønsskifte, skriver Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn (FSTB). På billedet LGBT-pride i Podgorica, Montenegro, 17. november 2018. Foto: EPA/BORIS PEJOVIC Fold sammen
Læs mere
Foto: BORIS PEJOVIC

Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn (FSTB) har haft kontakt til mere end 100 familier med et transkønnet barn.

En del af disse børn lever i overensstemmelse med deres kønsidentitet. De har skiftet navn, går klædt, accepteres og tiltales i overenstemmelse med det køn, de oplever at være. De børn, der kropsligt er på vej i puberteten, kan efter grundig udredning få hjælp til at bremse dette og måske senere få tilladelse til behandling med kønshormoner. Der er ikke aldersgrænser koblet til dette, hvilket er rigtig godt, for undersøgelser viser nemlig, at transkønnede børn, som lever i overensstemmelse med deres kønsidentitet, har bedre psykisk velbefindende end transkønnede børn, som fastholdes i det tildelte køn.

Problemet er imidlertid, at disse børn har et CPR-nummer, som er i modstrid med deres navn og den fysiske fremtoning, de har. Dermed forhindrer deres CPR-nummer dem i at kunne leve fuldt i overensstemmelse med deres kønsidentitet. Samtidig giver det anledning til mange unødige udfordringer og ydmygelser.

Michala Fog Hansen Fold sammen
Læs mere

Ved indskrivning i skolen vil de eksempelvis møde op som en pige med et pigenavn, men stå på listen over drenge i klassen, og i mange sammenhænge tvinges børnene til at skulle forklare, hvorfor de eksempelvis hedder Ida, umiddelbart ser ud som andre piger, men har en drengs CPR-nummer.

Børnene (og i nogle tilfælde forældrene) afkræves forklaringer i enhver sammenhæng, hvor børnene skal opgive deres CPR-nummer eller fremvise pas.

Når forklaringen skal gives, er børnene (eller forældrene med barnet ved sin side) nødt til at fortælle, at det skyldes transkønnethed og dermed også eksplicit fortælle, hvilket køn der sidder mellem benene på dem. Dette sågar i fuld offentlighed hos eksempelvis tandlæge, bibliotek, læge og paskontrol. En ganske ydmygende situation, som leder til mistrivsel og kan undgås ved at ændre et enkelt tal i CPR-nummeret.

En norsk ekspertgruppe udarbejdede i 2015 en 194 sider lang rapport, der hedder »rett til rett kjøn«, som førte til, at transkønnede børn i Norge kan ændre CPR-nummer fra seks-årsalderen. Desuden offentliggjorde Worldprofessionel Association for Transgender Health (WPATH) i 2017 en erklæring om, at regeringer bør anerkende børn og unge transpersoners ønske om juridisk kønsskifte, da denne anerkendelse af dem vil afstedkomme øget trivsel.

FSTB synes ikke, der bør være aldersgrænse for ændring af CPR-nummer. Vigtigst er det, at børn, som før skolestart lever i overensstemmelse med deres kønsidentitet, kan starte i skolen med et CPR-nummer, som svarer hertil.

FSTB er derfor utrolig glade for, at der tegner sig et flertal for noget lignende i Danmark, så de transkønnede børn også fra det offentliges side anerkendes, som de er, og dermed i højere grad bare kan få lov at være børn.