Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Bob Dylan kom til byen

Peter Nedergaard er professor i politisk videnskab på Københavns Universitet.
Læs mere
Fold sammen

Bob Dylan fylder snart 75 år. Han er således ikke mere end 17 år ældre end undertegnede, men han har fulgt mig det meste af livet på distancen. Han har sandsynligvis udgjort en konstant påvirkning uden, at det er muligt præcist at sige hvor. Det hele begyndte engang i sidste del af 1960’erne i et musiklokale i den lokale folkeskole.

Den by, som jeg voksede op i i 1960’erne og 1970’erne, var en mindre by i Østjylland med lidt småindustri, landbrugsejendomme, banker, et stort gods og et dengang stedligt hegemonisk småborgerskab af handlende i hovedgaden. Åndløsheden føltes lige så bastant som byens gader var tomme på en søndag. Dansktoppen med permanentet hår og charmeklud var den foretrukne musikgenre, småsnobberiet var i den grad altomfattende, gabardinebukser var gængse, og ordene blev alene betragtet som smørelse og ikke noget, som rykkede tingene et andet sted hen.

En ung mand var allerede i tanken på vej væk derfra. Han syntes, at verden udenfor var mere spændende, og han var så småt begyndt at opdage, at ordene kunne føre ham derhen. Digtere som Johannes V. Jensen havde rørt en sproglig åre. Han var begyndt at dyrke »Paa Memphis Station« og »Interferens«.

I den situation satte en musiklærerinde en LP på grammofonen. Det var Bob Dylans »The Freewheelin«” . Hun viste også coveret frem, hvorpå en ung mand slentrede ned ad en snesjapbeklædt gade i cowboybukser og ruskindsjakke med en kæreste ved sin side. Sådan én skulle man være!

 

Manden på LP’en, hvis navn ingen af eleverne i femte-sjetteklassen før havde bemærket endsige havde hørt synge, begyndte at spille rummet op. Der var en »Blowin’ in the Wind«, en sang om en mulig tredje verdenskrig, nogle kærlighedssange om navngivne kvinder og om en helt oppe nordfra.

Det var langtfra alt, hvad manden på LP’en sang, som eleverne forstod. Ja, man forstod maksimalt enkelte brudstykker af enkelte sange. (Engelsk var man først begyndt med for nogle få år siden). Det var heller ikke altid lige let at dechifrere, hvad der blev afsunget, for i modsætning til de samtidige danske sange, blev teksterne ikke afsagt med overtydelig artikulation. Men nogle af eleverne forstod i hvert fald så meget, at ordene, som blev fremsagt i Bob Dylans sange, var vigtige. Det var ikke skønsangen, som bar dem. Melodierne var ganske vist heller ikke uvigtige, men allervigtigst var sangenes digte på pladen.

LP’ens orddyrkelse var en så radikal omkalfatring af lillebyens normer, som tænkes kan. Om at det var ordenes indhold, som betød noget, og at ordenes egenværdi skulle tages alvorligt. Ord var åbenbart, kunne man nu forstå, ikke kun small-talk og befalinger i menneskers omgang med hinanden. Opdagelsen af, at man ligefrem kunne flytte noget via ord og ikke kun gennem muskel- og maskinkraft, var så epokegørende i visse af elevernes hjerner, at den måske nok blev sået som et frø den forårsdag i 1960’erne med Dylan i højtaleren. Der skulle imidlertid gå adskillige år, før opdagelsen sådan rigtig sank ned.

Man skal altid passe på med at efterrationalisere, men for mig er beviset på, at sangene på »The Freewheelin« satte gang i noget, at oplevelsen hin dag i slutningen af 1960’erne står surreelt klar i min bevidsthed.

Tillykke med de 75 år den 24. maj, Bob Dylan!