Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Bill Gates og malke-pigerne

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Multimilliardær Bill Gates var i spil som mulig vicepræsidentkandidat for Hillary Clinton. Verden kan glæde sig over, at Bill Gates ikke blev vicepræsident.

Der er ingen tvivl om, at Bill Gates er en dygtig IT-iværksætter og forretningsmand. Som policy-maker må man dog give ham dumpekarakter. Han har senest foreslået en skat på »robotter«, dvs. teknologi, der kan spare arbejdskraft væk. Skatten skal bremse den teknologiske udvikling, og provenuet bruges på at finansiere uddannelse og omskoling til de arbejdsløse.

Forslaget fra Bill Gates bygger på en mangel på samfundsøkonomisk forståelse og vidner desuden om manglende indsigt i hans egen forretnings positive påvirkning af samfundet.

I Danmark har vi en stor sag om PostNord, hvor mange medarbejdere står til afskedigelse, fordi brevforretningen overhales af e-mails. Dvs. e-mails overhaler snail-mails. Bill Gates og Microsoft er medansvarlig for denne udvikling, og det er entydig positivt. De har udviklet Office-pakken, som medvirker til, at milliarder af mennesker kan e-maile med hinanden uden at anvende snail-mail leveret af bl.a. PostNord.

Konsekvensen er desværre også, at postarbejdere bliver afskediget. Det ændrer dog ikke på, at det har højnet velfærden (vi kan hurtigt og billigt kommunikere med familie, venner og bekendte), og at virksomheder nemmere og hurtigere kan kommunikere med kunder og forretningsforbindelser (hvilket højner produktiviteten).

Men hvis vi skal blive i Bill Gates’ univers, så burde Microsoft jo pålægges en skat, som kan finansiere omskoling af fyrede postarbejdere i PostNord. Prøv at føre tankeeksperimentet videre. Skulle der også lægges en skat på malkemaskiner? De har jo gjort malkepiger arbejdsløse. Og skulle der lægges en skat på rejsesøgemaskiner som Momondo? De har jo gjort mange medarbejdere i rejsebureauer arbejdsløse. Og hvad med digitalkameraer, bl.a. i Microsofts egne Lumia-mobiltelefoner? De har jo gjort tusindvis af medarbejdere i fotoforretninger arbejdsløse.

Bill Gates’ forslag udspringer af den vildfarelse, at teknologiske fremskridt skaber varigt stigende ledighed. Det forholder sig helt anderledes. I Danmark er kapitalapparatet år for år siden 1970 blevet udbygget. I takt med at der er kommet flere robotter, mere teknologi og bedre maskiner, er beskæftigelsen også steget. Fra 2,4 mio. beskæftigede i Danmark i 1970 til 2,9 mio. i 2017. Så robotter og teknologiske fremskridt medfører ikke varigt mindre beskæftigelse.

Det er i høj grad denne stigning i anvendelse af kapital (herunder robotter), der har gjort gennemsnitsdanskeren rigere. For jo bedre maskiner, en medarbejder anvender, jo mere kan han producere pr. time. Og jo mere der produceres pr. time, jo højere løn får han. Teknologiske fremskridt kan skabe midlertidig arbejdsløshed for nogle relativt få (fordi deres arbejdskraft bliver overflødig). Erfaringen er blot, at de berørte – heldigvis – finder et andet job. Dette fremmes i Danmark via et meget fleksibelt arbejdsmarked.

Mads Lundby Hansen er cheføkonom i Cepos.