Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Bevar Fredens Havn - det er jo ikke for sjov, at de bor der

Det flydende bofællesskab Fredens Havn har længe været en torn i øjet på Holmens boligejere. Nu får de deres vilje: Bådbyen skal fjernes. Men ingen har svar på, hvad der skal ske med de husvilde beboere.

fredenshavn
Bådkolonien Fredens Havn giver et tiltrængt spraglet tilskud til alt det friserede og pæne på Holmen, mener Jon Stephensen. Her Fredens Havns stifter, Esben Banke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Danmark er det eneste land i Norden, hvor andelen af unge 18-29-årige, der ender i hjemløshed, stadig er stigende. Det viste en undersøgelse, der for nylig blev offentliggjort af foreningen Hjem til Alle og tænketanken Kraka.

Faktisk er antallet af unge hjemløse fordoblet på otte år. I 2009 var der 633 hjemløse unge mellem 18 og 24 år. I 2017 var der registreret dobbelt så mange, nemlig 1.278. Og tallet er stigende.

Jon Stephensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jon Stephensen SH NIELS AHLMANN .

Hvorfor ser vi så denne stigning i antallet af hjemløse – særligt blandt de unge? Årsagerne er flere, men først og fremmest skyldes det mangel på billige boliger i især København.

På den baggrund er det ikke så underligt at en gruppe mennesker uden hus og hjem har etableret et flydende bofællesskab til vands, som de kalder Fredens Havn. Bofællesskabet består af en klynge både, der er surret fast til tømmer, beliggende i Erdkehlgraven mellem Holmen og Christania.

Men nu skal de væk. Næsten koste hvad det vil. Længe har bådebyen været en torn i øjet på især Holmens beboere i deres dyrt købte huse og lejligheder. Længe har de protesteret og nu med så stor gennemslagskraft, at ikke bare Københavns overborgmester Frank Jensen kræver Fredens Havn fjernet, men også miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er gået ind i sagen efter pres fra især Dansk Folkeparti. Med fra 26,4 millioner kroner fra den kommende finanslov skal Fredens Havn ryddes og beboerne væk.

Men helt ærligt: Hvem generer de? Næppe de kunstskoler eller virksomheder der ellers ligger i første række til det såkaldte svineri. Nej, det er ikke dem, der klager. Det er selvfølgelig ejerne af boliger på Holmen, der ikke kan nære sig. Ejere i anden række til havudsigt, der føler sig nødsaget til at reagere. Nødsaget til at tryne de i forvejen svage og utilpassede og bare af den grund gør det. Har du penge, så kan du få, har du ingen, så må du gå, kunne være deres sang.

Lad det være sagt med det samme. Jeg synes, at den flydende og, ja, spraglede bådkoloni er et tilskud til området. Midt i alt det friserede og pæne. Et tilskud, der hylder diversitet og viser, at vi er et land med plads til alle. Midt mellem Michelin-restauranten Noma, topistandsatte bådskure og ditto lejligheder udgør samlingen af farverige både og kreative løsninger et friskt pust, som ikke generer nogen som helst, medmindre man ikke kan holde ud, at andre også skal være her. Andre der ikke har samme muligheder – ikke har penge til samme liv.

Jon Stephensen

»Vi har set på Vesterbro, ja, i alle brokvartererne, hvordan mindre bemidlede langsomt er blevet presset ud af deres område.«


Vi har set på Vesterbro, ja, i alle brokvartererne, hvordan mindre bemidlede langsomt er blevet presset ud af deres område. Hvordan husbåde andre steder langs havnefronten er uønsket af de beboere, der lige er flyttet ind og allerede besidderisk definerer og dikterer den melodi, der skal spilles efter.

Lad dog for pokker samlingen af både og husvilde i voldgraven blive. For hvad gør vi med de mennesker, der bor i Fredens Havn, når den sidste bådebro er blevet fjernet? Det spørgsmål er der ingen, som kan svare på. Før svaret findes, bør både beboere og politikerne besinde sig og huske, hvad den kommende jul også handler om – næstekærlighed.