Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Bompenge gør det endnu dyrere at være bilist i København. Særligt hårdt ramt bliver pendlerne, der får valget mellem at lægge 11.100 kr. om året eller skifte til kollektiv. Kollektiv er bare ikke et alternativ for alle. I mange familier er tid en knap faktor, og bilen er med til at lette en presset hverdag, hvor børn skal hentes og bringes, og der skal købes ind. Bompenge gør det blot endnu sværere at være børnefamilie i hovedstadsområdet.
Mindre trængsel står højt på ønskelisten hos både FDM og DI. Det gør bompenge ikke! Det er nemlig meget usikkert, om bompenge vil reducere trængslen. Der vil sikkert være færre biler, der krydser Ring 2. Ring 2 er dog langt fra det eneste sted i hovedstadsområdet, hvor der er trængsel. Lange bilkøer er hverdag på alle de store indfaldsveje og på ringforbindelserne.
Bompenge fjerner ikke trængslen på indfaldsvejene - snarere tvært imod. Bompenge får i stedet mange bilister til at køre nogle ekstra kilometer for at undgå at passere betalingsringen og dermed giver ringen øget omvejskørsel.
Vil man reducere trængslen, bør man gå nye veje. Copenhagen Business Task Force, der er nedsat af overborgmester Frank Jensen, har for nyligt lanceret en række anbefalinger til, hvordan man øger væksten i København. En helt central anbefaling er, at København skal undgå spildtid på vejene. Her er det værd at bemærke, at bompenge ikke er blandt task forcens forslag. Task forcen foreslår derimod, at spildtid i trafikken reduceres gennem investeringer i den kollektive trafik, udbygning af infrastrukturen samt en øget anvendelse af ITS, hvor moderne informations- og kommunikationsteknologier bruges til at lede trafikken hen, hvor belastningen er mindst.
Oslo, Stockholm og London har i dag bompengeringe. Bør København så ikke også få en? Svaret er nej, for København er hverken Oslo, Stockholm eller London. København adskiller sig fra de øvrige byer på flere områder.
Den norske hovedstad er omgivet af fjelde, og her anvendes de norske bompenge til at udbygge vejene. Stockholm er bygget på øer, som forbindes af en lang række broer. København har en helt anden geografi, der gør det langt sværere og også mindre oplagt at etablere en bompengering.
London har et af verdens bedste kollektive trafiksystemer, og hovedparten af pendlerne benytter i forvejen kollektiv transport. Det er ikke tilfældet i København, hvor hver anden pendler fra omegnskommunerne tager bilen på arbejde. I København er busser, metro og tog fyldt til bristepunktet i myldretiderne. Der er derfor behov for en massiv udbygning af den kollektive transport, hvis et stort antal pendlere skal flytte fra bil til bus, metro og tog. Desuden er der behov for langt flere parkeringspladser ved stationerne.
I Sverige og Storbritannien er registreringsafgifter desuden et ukendt begreb. Mens en familie i Stockholm således kan nøjes med at betale for deres Volvo én gang, skal en familie i København betale for samme bil op mod tre gange.
I Danmark har vi ikke behov for nye afgifter på mobilitet. Derimod er der behov for at få omlagt bilafgifterne. Først og fremmest skal registreringsafgiften afskaffes, for den er nemlig skyld i, at alt for mange danskere kører rundt i gamle biler med forældet teknologi. I stedet for registreringsafgiften vil der være mere fornuft i at opkræve årlige afgifter, der eksempelvis er baseret på bilens CO2-udslip og sikkerhedsegenskaber. Med en sådan omlægning af afgifterne vil man kunne få gjort transport meget mere grøn - både i og uden for byerne.
En omlægning af bilbeskatningen skal tage hånd om transportens CO2-udfordringer. Derefter kan man indfase intelligente kørselsafgifter som en af de mulige løsninger til at tackle de stigende trængselsproblemer i trafikken. Med forslaget om en betalingsring får en typisk bilpendler en ekstraskat på 11.100 kroner om året. En ekstraregning på 11.100 kr. er noget de fleste familier kan mærke og jo lavere indkomst man har, desto sværere bliver det at betale regningen. Bompenge gør det dermed mindre attraktivt for mange faggrupper at arbejde i København. Problemet forstærkes af, at det efterhånden kræver en ret høj løn at bosætte sig i København. Bompenge rammer derfor de mange, der på grund af de høje boligpriser, har været tvunget til at bosætte sig uden for byen.
Det er svært at se, hvordan en skat på de pendlere, der får hjulene til at køre rundt i hovedstaden, får København tilbage på vækstsporet. Med bompenge bliver det blot dyrere at passe sit job i City. Danmark har i forvejen rekord i beskatning af mobilitet, og yderligere beskatning af mobilitet er ikke vejen frem, hvis Danmark skal tilbage på vækstsporet.
Meget taler for, at en betalingsring i København vil give flere problemer, end den løser. Det er i hvert fald et risikabelt eksperiment, hvor det langt fra er givet, at man får bugt med trængslen.