Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Bertel Haarder: Moralske pegefingre, Lilleør? Ja tak

Jeg vil hævde, at verden var ilde stedt uden moralske pegefingre.

Bertel Haarder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

»Vestens moralske pegefingre destabiliserer freden,« skriver Kathrine Lilleør, 29. januar, i et forsvar for Marie Krarups antivestlige holdninger. Det minder mig om Mozambiques udenrigsminister, der på et EU-afrikansk møde forsvarede, at Zimbabwes præsident Mugabe tyvstjal den vestlige udviklingshjælp: »Vi er trætte af jeres moralske pegefingre,« sagde udenrigsministeren. Det samme er alverdens morderiske diktatorer og tyranner.

Jeg vil hævde, at verden var ilde stedt uden moralske pegefingre. I Vesten har nogen heldigvis haft overskud til at gribe ind mod diktatorers aggression og overgreb. Det er måske slut nu. Men skal vi virkelig glæde os over det? Hvordan ville Europa og Danmark have set ud, hvis de allierede havde satset på stabiliteten?

Jeg deler Kathrine Lilleørs syn på kristendom og hendes tidehvervske modvilje mod gerningskristendom, lovreligioner og enhver form for korstog. Men kan denne antimoralisme virkelig overføres til udenrigspolitikken, så, vi dyrker »stabile« diktatorer og siger »Fred i vor tid« og »hellere rød end død«, som de nyttige idioter under Den Kolde Krig?