Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Bertel Haarder: Finansministeren vrøvler

Bertel Haarder: Jeg troede ikke mine egne øjne, da jeg modtog brevet til Folketingets Præsidium fra regeringens fire topministre.

Foto: Thomas Lekfeldt

De vil hindre Rigsrevisionen i at granske forarbejderne til den katastrofale solcellelov, der har kostet skatteyderne hundreder af millioner kr. De mener, at Rigsrevisionen dermed går ind på et nyt område. ”Her er der ved at ske noget af ”principiel rækkevidde, som vil påvirke alle fremtidige regeringer”, siger finansministeren til Berlingske 4. nov.

Undskyld, men det er ganske enkelt vrøvl. Jeg kender gældende praksis på min egen krop – og finder den ganske rimelig. Det var mig, der som nytiltrådt Indenrigs- og Sundhedsminister i 2010 gav Rigsrevisor en undskyldning, fordi mit ministerium ikke af egen drift havde givet ham en ufærdig rapport med oplysninger, der var relevante for sagens opklaring. Undskyldningen var angiveligt, at Rigsrevisor ikke havde bedt om den ufærdige rapport, men den forklaring blev med rette fejet af bordet, også af mig.

Dengang drejede det sig om den påståede ”overbetaling” af privathospitalerne. - At jeg var fløjtende uenig med både Rigsrevisionen og Folketingets Statsrevisorer i sagens substans, ændrede ikke min opfattelse: Reglerne har været klokkeklare i alle mine 35 år som næstformand for Finansudvalget og minister. Rigsrevisionen skal have alle relevante forarbejder, så lovgiverne kan vurdere, hvad der er sket, og lære af det. Det gælder, hvad enten der er tale om lovgivning eller bekendtgørelser. Og det gælder, hvad enten Rigsrevisor beder om det eller ej.

Der er ikke skygge af grund til at ændre denne praksis, blot fordi den nu rammer den nuværende regering, som tilmed i sit regeringsgrundlag lover, at den vil udlevere alt til Rigsrevisionen. Løftet var utvivlsomt et hak i tuden til den afgåede regering, som blev anklaget for ”Berlusconi-metoder”. Nu rammer det regeringen selv i nakken.

På det ekstraordinære præsidiemøde onsdag bør vi ganske enkelt nægte at være ”overrevisorer” i forhold til de statsrevisorer, som Folketinget udpeger og betaler for at være kontaktorgan til Rigsrevisionen.

Bertel Haarder,
Folketingets 1. næstformand