Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Bertel Haarder: Anne Lise Marstrand udstiller sine egne motiver

»Kanonen handler slet ikke om at fremhæve det danske på bekostning af andre lande.«

Bertel Haarder, Venstre, Fold sammen
Læs mere

Når Venligboerne ikke fik endnu større udbredelse, skyldes det antagelig forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensens politisering af det oprindelige dybt sympatiske initiativ. Jeg omtalte initiativet ved et EU-rådsmøde og ville selv have meldt mig til, men da jeg oplevede hendes politisering af det ægte folkelige initiativ, afholdt jeg mig.

Senest har hun i Berlingske 9. november taget afstand fra Danmarkskanonen, som hun mener »vender det blinde øje til verden og fremtiden for at værne om en enhedskultur«. Hun kalder det »pinlig provinsialisme« at gøre universelle værdier til særligt danske i en tid, hvor »uddannelser forbløder, antallet af hjemløse stiger, psykiatrien skamferes« osv. I stedet vil hun »bekæmpe fordomme og diskrimination og fordummelse«.

Det sidste er jeg helt enig i. Men rummer hun ikke selv en del af det, hun vil bekæmpe, når hun tillægger mig og andre pinlige motiver samtidig med, at hun udstiller sine egne motiver?

Når Anne Lise Marstrand-Jørgensen vil undlade at fremhæve tillidskulturen som noget dansk, bliver jeg nødt til at gøre opmærksom på, at Danmark faktisk er verdens mindst korrupte land (sammen med Finland og New Zealand). Det må vi da gerne være stolte af og passe på. Jeg tror også, at foreningskulturen er et stærkt dansk kendetegn.

Kanonen handler slet ikke om at fremhæve det danske på bekostning af andre lande. Den handler om værdier, hvad vi er formet af og fælles om, som er så vigtigt, at vi vil have det med ind i fremtiden. Sådan er formuleringen, og det er det, tusinder har svaret på.

At danske værdier er blevet inspireret udefra, er indlysende. Fra Tyskland kom kristendommen, reformationen, romantikken, kulturradikalismen, arbejderbevægelsen, juletræet osv. Det afgørende er, om de udefra kommende påvirkninger er blevet omsat af en levende kulturel bevidsthed, sådan som det f. eks. var tilfældet i den såkaldte guldalder i første del af 1800-tallet, hvor 40 procent af de danske statsborgere var tysksindede. Kanonen handler om, hvilke af de omsatte værdier vi lægger vægt på at få med ind i fremtiden. Jeg forstår ikke, at hun finder det ligegyldigt. Hun kan som alle andre stemme på www.danmarkskanon.dk til og med 22. november.

  • Bertel Haarder er kulturminister (V).