Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Berlingske udlægger S, som Fanden læser Bibelen

Nicolai Wammen. Fold sammen
Læs mere

Efter at have læst lederen i tirsdagens Berlingske, kan jeg ikke lade være med at spekulere på, om lederskribenten har tilbragt sommerferien med medarbejderne fra Venstres spinmaskineri. Lederen udlægger nemlig en så forvrænget version af Socialdemokratiets politik, at man kun kan ryste på hovedet.

Lederen kritiserer partiformand Mette Frederiksen for at have ét overordnet mål for fremtiden, der udelukkende handler om at øge de offentlige udgifter. Det er en absurd påstand.

Socialdemokratiet kæmper for fremskridt. Både dem vi har opnået, og dem vi har til gode. Og vi kæmper for, at fremskridtene bliver for alle, og at næste generation får det bedre end den foregående.

Netop nu står vi med en diskussion om, hvordan vi prioriterer det begrænsede økonomiske råderum. Vil vi begynde hvert år med besparelser på skoler, i ældreplejen eller i sundhedsvæsenet og i stedet bruge pengene på skattelettelser? Skal vi gøre som Berlingskes leder foreslår, og afsætte færre ressourcer til hvert barn, bedsteforælder og syge familiemedlem og håbe på, at effektiviseringer og teknologiske udviklinger redder os og sikrer det samme velfærdsniveau i fremtiden? Har vi intet lært af problemerne i Skat? Eller vil vi anerkende, at Danmarks befolkningssammensætning udvikler sig, at vi i de kommende år har ansvaret for at tage os af flere ældre borgere, og at udgifterne derfor må følge med, hvis de skal have samme gode behandling som generationen før dem?

Men hvor skal pengene komme fra, spørger Berlingskes leder. Hvis Berlingskes lederskribenter havde fulgt lidt bedre med, ville man vide, at også her har Danmark to veje foran sig:

Den nuværende regering vil fortsætte med at øge arbejdsudbuddet. Men den vej er ved at løbe tør for asfalt. Og det løser ikke problemet med at skaffe kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne. En ufaglært i Sønderjylland bliver ikke dygtigere af, at der kommer en topskattelettelse nord for København. Dansk økonomi er grundlæggende sund, og der er ikke behov for flere reformer, der hæver arbejdsudbuddet. Dem lavede vi, da der var brug for dem.

Nu har dansk økonomi brug for en anden slags reformer. Det er derfor, vi har præsenteret en vækstreform og gentagne gange har opfordret regeringen til at indlede vækstforhandlinger. De danske virksomheder skal have bedre vilkår, så de kan udvikle sig og skabe arbejdspladser herhjemme. Det er også derfor, vi har foreslået en opkvalificeringsreform, der skal sikre at flere ufaglærte får en uddannelse, og at virksomhederne lettere kan få fat i de kompetente folk, de mangler.

For os handler politik om at skabe konkrete politiske resultater, som flytter Danmark i en mere retfærdig retning. Og vi tror på, at velfærdssamfundet er fundamentet for det fællesskab, der gør os stærke, og som gør Danmark til verdens bedste land. Det er derfor vi prioriterer vores fælles velfærd, før vi bruger pengene på skattelettelser.

Nicolai Wammen (S) er politisk ordfører.