Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Berlingske og asylkrisen

Tom Jensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste uge har åbenbaret kompleksiteten i den igangværende flygtningekrise. Og dermed også gjort det klart, hvor stor en udfordring det er for os i medierne at dække krisen fyldestgørende.

Tre temaer har fyldt meget.

Først og fremmest overgrebene ved banegården i Köln nytårsaften, som har afstedkommet en voldsom debat om kultur, kvindesyn og de problemer, det kan give, når tusindvis af ofte enlige mænd fra Mellemøsten eller Nordafrika ankommer til de europæiske lande.

Det er en historie, det er helt afgørende for medierne at sætte fokus på, perspektivere og gå til uden berøringsangst, men naturligvis også uden mere alarmisme, end de konkrete oplysninger kan bære. Noget tyder dog på, at der virkelig er et problem – både i flere europæiske byer hen over nytåret og med kvindesynet hos nogle mænd, som er flygtet eller migreret til det europæiske kontinent, herunder til Danmark. Det ville være et svigt ikke at følge den problemstilling tæt journalistisk til dørs. Så det har Berlingske gjort.

Dernæst har der været diskussionen om regeringens udlændingestramninger. Det vil være fair at sige, at kritikken af regeringen flere gange har antaget nærmest grotesk karakter; som når teaterchefer og andre har trukket nazisme- og fascismekortet og dermed reelt afsporet enhver seriøs debat om, hvor meget man kan og skal stramme, eller når Facebook-brugere flittigt har delt et opslag, hvor integrationsminister Inger Støjberg sammenlignes visuelt med en skinke. Er der virkelig ingen nedre grænse?

På den anden side er det en kendsgerning, at de markante asyl- og udlændingestramninger afstedkommer debat, også langt ind i de borgerlige rækker. Går man for langt? Er stramningerne ok, men tonen for bidsk? Lykkedes det for Venstre-regeringen kommunikationsmæssigt fuldstændig at afspore en ellers relevant debat om, at også asylsøgere med en god økonomi skal kunne forsørge sig selv i Danmark, og gøre det til en plat sag om konfiskation af vielsesringe? Det ville være et svigt som medie, der har en ambition om at følge og perspektivere samfundsdebatten i Danmark, ikke at gå markant ind i dækningen af den debat. Så det har Berlingske gjort.

Endelig er der den helt overordnede debat om, hvad flygtninge- og migrantkrisen kommer til at betyde for vores samfund på længere sigt, hvis asylpresset fortsætter som tilfældet er nu.

Radio24syv fik forleden foretaget beregninger, der pegede på et anseligt milliardbeløb pr. år, og i Berlingske fredag gik en række fremtrædende økonomer, herunder den nye overvismand, frem og konstaterede realistisk, at hvis tilstrømningen fortsætter som nu, kommer det til at koste det danske samfund dyrt.

Hvilket vil fjerne det råderum, der ellers er til at forbedre velfærden og gennemføre de skattelettelser, der skal skabe den vækst, som kan sikre velfærden i fremtiden. Den rå besked fra økonomerne er denne: Uanset hvad man har af gode intentioner, er det næsten umuligt at forbedre integrationen så meget, at nytilkomne fra f.eks. Mellemøsten i markant højere grad får fodfæste på arbejdsmarkedet. Det ville være et svigt som medie, hvis man ikke gik markant ind i dækningen af dén udfordring. Så det har Berlingske gjort.