Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Berlingske lader læserne i stikken

Fødevarepakken handler imidlertid også om andet end kvælstof. Der er faktisk 29 elementer i den politiske aftale.

Flemming Nør-Pedersen. Fold sammen
Læs mere

Vi har begge i mange år abonneret på Berlingske, men vi får heldigvis også informationer andre steder fra. Ellers havde vi måske været lige så ilde stedt som andre Berlingske-læsere efter det lange og besynderlige korstog mod fødevare- og landbrugspakken.

Vi har rent faktisk læst aftalen fra december. Det er en aftale med 30 elementer, der giver bedre rammer for landbrugets indtjening og bedre muligheder for at udnytte de naturgivne rammer. Ét element er gennemført, nemlig opgøret med de ekstremt dyre produktionsbegrænsende kvælstofnormer til fordel for en moderne og målrettet regulering baseret på flere målinger. Det er en god ide. Det hjælper økonomien i et aktuelt trængt erhverv, der medvirker til en eksport fra den danske fødevareklynge på 150 milliarder kroner.

Normudfasningen giver næppe en samlet merudledning af kvælstof, hverken på kort eller længere sigt – selv om Berlingskes læsere kan have fået en anden opfattelse. Det kan skyldes, at avisens journalister har prioriteret konfliktstoffet højere end at tage højde for godt landmandskab og introduktion af ny teknologi.

Fødevarepakken handler imidlertid også om andet end kvælstof. Der er faktisk 29 elementer i den politiske aftale. Dette vil muligvis være en nyhed for Berlingskes læsere. Ja, det er det måske endda også for avisens journalister, for senest lancerede avisen med tendentiøs mistænkeliggørelse nyheden om, at andre ministre også interesserede sig for forhandlingerne undervejs. Interesserede læsere kan imidlertid selv læse aftalen på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside og få et bedre overblik, end avisen tillader. Her vil man kunne se, at pakken berører f.eks. transportområdet, energiområdet, forskning og erhvervsuddannelserne. Hvis de fire ministerier med de fire ressortområder ikke udviste interesse for en vidtrækkende reform, der også berører deres områder, så ville det da være en langt større nyhed! Det samme gælder naturligvis for regeringens leder.

 

Vi forstår ikke, at en avis med et borgerligt udgangspunkt driver klapjagt på ministre, der ønsker moderne, erhvervsvenlig regulering. Vi mener ikke, at holdningsdrevet journalistik, der gør en debat ensidig, skæv og unuanceret, fremmer en avis’ troværdighed, men i stedet lader avisens læsere i stikken. Så Berlingske har ikke længere en plads i vores postkasser.