Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Beklager fejl - lad os undgå skyttegravskrig

Ole Henrik Hansen: Jeg er i gang med at færdiggøre min ph.d.- afhandling, og når den er færdig og godkendt, vil jeg med stor glæde diskutere indholdet og dens pointer. Men indtil da giver det ikke megen mening at diskutere den bagvedliggende empiri eller afhandlingens budskaber.

Ole Henrik Hansen, ph.d.-stipendiat Aarhus Universitet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Set i forhold til den aktuelle debat vil jeg dog gerne sige:

Mine undersøgelser og observationer tyder på, at der kan registreres en forskel på interaktionsmønstre i de vuggestuer, jeg har undersøgt, og som ellers ligner hinanden. Spørgsmålet er: Hvorfor? Det finder jeg interessant, og det har været drivkraften i mit arbejde.

Det er ikke min intention at kritisere den enkelte pædagog eller medhjælper, men mine observationer tyder på, at man i nogle vuggestuer med fordel kunne forbedre forholdene ved at tilrettelægge det pædagogiske arbejde anderledes.

Jeg har forståelse for, at flere fagfæller har reageret på den ophedede debat, der har været i medierne, og jeg erkender, at jeg selv har en stor del af ansvaret for, at debatten har taget en uheldig drejning. Jeg vil gøre mit til, at denne debat ikke ender i en skyttegravskrig, så vi fremadrettet kan diskutere pædagogik og ikke retorik.

I forbindelse med debatten har der været rejst tvivl om det empiriske grundlag, som indgår i min afhandling. Jeg har ikke fået 40.000 besvarelser på mit spørgeskema, som jeg udsendte sammen med BUPL. Men vi henvendte os via annoncer og hjemmesider til 38.487 potentielle respondenter.

De fordelte sig således i 2009-tal:

Ledere i rene vuggestuer: 281

Pædagoger i rene vuggestuer: 2.080

Medhjælpere i rene vuggestuer: 2.005

Ledere i aldersintegrerede

institutioner: 2.347

Pædagoger i aldersintegrerede

institutioner: 17.634

Medhjælpere i aldersintegrerede

institutioner: 14.140.

Vi fik 1.274 svar, heraf 911 fra de integrerede institutioner og 363 fra rene vuggestuer.

Derudover har jeg foretaget observationer i ni institutioner.

Jeg erkender, at jeg har begået fejl, og lige nu er jeg i færd med at færdiggøre min afhandling, som jeg ikke kan gå i dybden med, før den ligger færdig og er godkendt. Jeg ser frem til, at vi alle kan diskutere den færdige og godkendte afhandling.