Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Bekæmp ekstremisterne

Jesper Beinov, kultur-, debat- og navneredaktør Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter terroranslaget i Paris har vi brug for kritisk at gennemgå, hvordan vi bedre forebygger og bekæmper radikalisering og ekstremisme. Det handler om en bred indsats, hvor vi blandt meget andet sørger for, at de myndigheder, der værner om det frie og åbne samfund har de rette redskaber.

For mig at se, er det tillige afgørende, at vi kommer videre også med holdningsdannelsen, så vi får udgrænset ekstremisterne. Det bedste redskab er en fri debat.

Vi ser i dagens avis, hvordan en række danskere med muslimsk baggrund klart og utvetydigt stiller sig op som fortalere for et frit og åbent samfund, hvor man taler og tegner frit. Jeg mener, at det en vigtig melding, som kronikkens 15 skribenter kommer med. Her får de klart og principielt forklaret, hvordan terrorister både er fjender af et frit, demokratisk samfund og af islam som religion - karakteristisk nok myrder ekstremisterne jo også løs i den muslimske verden.

De 15 skriver bl.a.: »Værdikonflikter, der berører den muslimske minoritet, løses bedst af borgere af muslimsk oprindelse, der har forstået kerneværdien i et af grundelementerne i et frit samfund: Ytringsfriheden. Det handler om, at vi alle bakker op om retten til at tænke frit, udtrykke sig frit og kunne færdes frit. Vi mener det alvorligt, når vi siger, at vi vil hinanden som ligeværdige medborgere indenfor de rammer og rettigheder, som demokratiet giver os. Retten til det frie ord og de frie tanker er en menneskeret.«

Jeg håber, at det, der kommer ud af de frygtelige begivenheder i den sidste uge er, at de mange europæiske muslimer »vrister islam ud af kløerne på« mørkemændene - som kronikørerne også skriver. Det er meget præcist, når den amerikanske religionshistoriker Bernard Lewis har skrevet, at islam i Europa har brug for at gennemgå en oplysningstid, så religionen fortolkes med moderne øjne.

I DENNE TID er det vigtigt at holde hovedet koldt. Derfor er det også klogt at se på, hvad der egentlig skete i Paris, for her så vi netop dementiet af terroristernes verdensanskuelse: De formørkede terrorister påkaldte sig en syg fortolkning af islam, men blandt de myrdede på Charlie Hebdo var en fransk politimand med muslimsk baggrund. Ligesom det var alt andet end tilfældigt, at det ondskabsfulde gidselsdrama fandt sted i et jødisk supermarked - her var et tydeligt antisemitisk præg - så var det en ung franskmand med muslimsk baggrund, der hjalp gidsler med at gemme sig i et kølerum.

Det illustrerer så tydeligt, hvorfor vi hverken er i religions- eller civilisationskrig. Men som frit samfund er vi i konflikt med galninge, der vil omstyrte den demokratiske samfundsorden. I EU er omdrejningspunktet for politisk handling og offentlig debat ikke religion. Religion er en privatsag, og vi har alle samme rettigheder og pligter som borgere. I debat må vi alle finde os i kritik, og i at tingene både kan siges og tegnes kontant. I den næste tid må vi forvente en skarp debat om, hvordan radikalisering og ekstremisme bedre bekæmpes, herunder den type politiske vrangforestillinger, som giver grobund for had mod Vesten, jøder, homoseksuelle og andre. For mig at se er det helt nødvendigt med en åben debat, samtidig med, at vi forholder os absolut intolerant overfor dem, der vil omstyrte Europa og dets frihedsrettigheder.