Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Begræns ikke unge med handicap

Lille lovændring kan få stor betydning for handicappede.

Unge med et handicap har brug for at kunne være sociale på lige fod med andre unge. Derfor er lovgivning om at begrænse den praktiske adgang diverse steder ikke ligegyldig. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver dag har unge med CP (spastiske lammelser) problemer med at komme rundt i samfundet. Hvis man er afhængig af rollator eller kørestol i hverdagen, kan noget så simpelt som hoveddørens udformning afgøre, om du kan være med til familiefødselsdag, studiegruppe eller besøge venner.

Som formand for CP Ung, Spastikerforeningens Ungdomsafdeling, ser jeg derfor med bekymring på fremtiden for unge med Cerebral Parese (CP), hvis Ole Birk Olesen får gennemført sine planer om, at nye huse ikke skal have niveaufri adgang.

Det kan umiddelbart lyde som en lille detalje. Men fjernes denne bestemmelse i lovgivningen, fratager det også mange med handicap mulighed for at komme ind i fremtidigt privat nybyggeri.

Handicappede føler sig glemt i oprydning af byggekrav

Hvad nu hvis en ung med CP bliver nødt til at melde afbud til klassefesten eller familiefesten, fordi værtens hus ikke er bygget, så vedkommende kan komme ind? Det vil også fratage mange unge muligheden for at være spontant sammen med venner. I dag bliver aftaler lavet lynhurtigt over sociale medier, og så er det vigtigt, at den unge med CP føler, at han kan være med på lige fod.

Det fratager også unge med handicap muligheden for nemt at kunne flytte i egen bolig. Hvis fremtidige privatboliger stadig bliver bygget tilgængeligt, vil det langsomt øge udbuddet af boliger for unge med handicap, der gerne vil ud og etablere sig i egen bolig.

Mange unge med handicap vil ikke være til besvær og føle, at de er et problem for omverdenen. Men det ser nu ud til at blive svært, hvis ikke man tænker sig om. Er det rimeligt, at fordi du har et handicap og er afhængig af kørestol, ikke får lov til at leve et liv på lige fod med dine jævnaldrende?

CÆCILIE NISBETH, FORMAND FOR CP UNG, VALBYHOLM 17, ST. 1, 2500 VALBY