Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Bedre dating-service på arbejdsmarkedet

»Vi har masser af ledige, der gerne vil i gang.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen sagde for et par år siden om ledige, at »sulten skulle tilbage«. Forslag fra blå blok har tydet på, at nogle mener det helt bogstaveligt. Men forhåbentlig varsler regeringsskiftet mere realisme og flere konstruktive ideer bag den beskæftigelsespolitik, som blå blok vil forfølge i den kommende tid – ikke mindst i de trepartsforhandlinger, som V-regeringen har bebudet.

SR-regeringen holdt med ambitiøse investeringer hånden under beskæftigelsen, og i takt med det økonomiske opsving herhjemme og i resten af Europa stiger den private beskæftigelse – også blandt 3Fs medlemmer.

Men der er desværre fortsat lange udsigter til, at de over 55.000 langtidsledige, der har mistet dagpengeretten, kommer i beskæftigelse igen.

Læs også: Nye job pibler frem i industrien

Derfor er det bekymrende, at tonen i beskæftigelsesdebatten fortsat er præget af påstande om flaskehalse, mistede ordrer og nødstedte virksomheder, som må ty til udenlandsk arbejdskraft for at få medarbejdere. Det billede har vi gevaldig svært ved at genkende i 3F.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) opstiller en såkaldt arbejdsmarkedsbalance, hvor man vurderer udfordringerne med rekruttering på arbejdsmarkedet, bl.a. ud fra svar og vurderinger fra virksomhederne selv.

Men når vi i 3F sammenholder disse opgørelser med de opslåede stillinger på bl.a. jobnet.dk og i 3Fs jobformidlingsbank og vores ledige medlemmers CV og kompetencer, er disse tal i de allerfleste tilfælde i direkte modstrid med STARs opgørelse og dermed virksomhedernes egne svar og vurderinger.

Der er kun slået uhyre få job op inden for de områder, som STAR identificerer som værende præget af mangel på arbejdskraft. Og vi har masser af ledige, der gerne vil i gang.

Vores konklusion er altså, at virksomhederne har let ved at påstå, at de mangler folk, men i langt de fleste tilfælde har svært ved at dokumentere det gennem jobopslag eller manglende søgning fra kvalificerede ledige.

Debatten bør sætte fokus på, hvordan virksomhederne kan blive meget bedre til at melde deres behov for arbejdskraft og kvalifikationer ud? Hvordan kan de kommunale jobcentre og vi i a-kasser og fagforbund blive bedre til at hjælpe de ledige på vej gennem hurtig og jobrelevant opkvalificering?

Læs også: Vækststrategien skal fortsætte

I 3F er vi bl.a. meget optaget af de nye muligheder for en genvej til en faglig uddannelse for de af vores medlemmer, som har mangeårig erfaring fra arbejdsmarkedet. Beskæftigelsesreformen giver nye muligheder, som vi meget gerne vil udnytte i samarbejde med jobcentrene til glæde for både de ledige og virksomhederne.

Selv om match-fixing er et lidt udskældt begreb i andre sammenhænge, skal vi blive langt bedre til det på arbejdsmarkedet. Med 3Fs Jobformidling og en aktiv lokal tilstedeværelse over hele landet med et godt netværk blandt tillidsvalgte og virksomheder kan vi tilbyde en bedre dating-service, end mange virksomheder nok er klar over.

Virksomhederne kan samtidig bidrage med flere praktikpladser til de unge og mere aktiv brug af arbejdsmarkedsuddannelser og efteruddannelse til de nuværende medarbejdere – det er jo »rettidig omhu«.