Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Banderne skal presses fra alle sider: Her er vores løfte til regeringen

Foto: Søren Bidstrup og Sofie Mathiassen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skyderier på åben gade. Unge tilfældige, der bliver ramt. En bandekrig hærger en af verdens bedste hovedstæder. Vi er begge dybt bekymrede over udviklingen i den kriminelle underverden i København og en række andre byer rundt i landet. Efter mange år med stigende tryghed og faldende ungdomskriminalitet er banderne ved at få fat. De kriges om såkaldte territorier: Områder, der først og fremmest er boligkvarterer og nabolag for tusindvis af mennesker, der bogstavelig talt havner midt i skudlinjen. Det presser trygheden og tilliden for os alle sammen.

Vi bliver nødt til at reagere. Da landets justitsminister tonede frem på TV i lørdags og proklamerede, at vi må bevare tålmodigheden, mistede vi den. For det er ikke tålmodighed der er brug for. Vi har brug for effektivt, målrettet og konsekvent at få smidt banderne ud af byerne. Ja, om muligt ud af landet.

Bandekonflikten handler om magt. Der kæmpes om penge, våben og handel med stoffer og magt over byrummet. Banderne forsøger at rekruttere børn og unge. Der udøves social kontrol, som vi kender det fra andre lande.

Det siger sig selv, at politiet skal have de fornødne ressourcer. Banderne skal stresses. Det er noget af det eneste, de har respekt for. De hader, når politiet er stærkere end de selv. Strengere straffe er en del af svaret. Derfor er vi glade for bandepakken, det er bare ikke nok. Vi må aldrig lade kriminelle bestemme. Det kræver mere synligt politi.

I nogle byer er der med stor succes opsat mobile nærpolitistationer, der viser både borgere og bandemedlemmer, at ingen bydele overlades til lovløshed. Vi opfordrer Lars Løkke Rasmussen til at indkalde til forhandlinger, så vi, der er partiledere og borgmestre, kan diskutere med politiet, hvad der er brug for.

Vi skal presse banderne fra alle sider. Politi, straf, på pengepungen og på hjemmefronten. Det er det, der skal til.

Økonomisk ved at sammenkøre registre og sikre at der selvfølgelig ikke er offentlige ydelser, der er med til at finansiere deres hverdag. Og socialpolitisk ved både at kriminalisere hvervning af børn og unge. Og ved at tage et markant værktøj i brug: at fjerne flere børn fra de involverede familier.

Om vi vil det eller ej, er den igangværende bandekonflikt resultatet af dårlig integration og familier, der enten ikke kan eller vil tage ansvar for deres børn. Familierne skal følges tæt. Er der lillebrødre i familierne som omsorgssvigtes (og ja, det er omsorgssvigt ikke at forhindre denne form for kriminalitet), må samfundet tage et større ansvar – i sidste ende med en tvangsfjernelse.

Vi vil ikke gå på kompromis med tryghed og tillid, og banderne udfordrer begge dele. Derfor ønsker vi også et stærkere fokus på vidner og beskyttelse af dem.

På længere sigt skal vi passe på de mange børn og unge, der risikerer at gå samme vej. Der skal være et alternativ til kriminaliteten. Det har vi også masser af forslag til. Vi er jo socialdemokrater. Men det får lov at vente en postgang. Her og nu skal våben og banderne ud af vores byer. Og ud af vores land. Og derfor et tilsagn til regeringen: Kan flere kriminelle udlændinge udvises af Danmark – så har I vores støtte.

Mette Frederiksen er formand for S og Frank Jensen er overborgmester i København (S).