Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ateistisk Selskab og islam

10DEBOLAV-LILLE-R-123132.jpg
»Der er vist ingen tvivl om, at Ateistisk Selskab, som kalder sig en almennyttig organisation, ser det som en stor kampagnesucces, at så mange på så kort tid, har sagt farvel til folkekirken. Det mest forstemmende er dog, at der ikke er nogen, der tager udfordringen op.« Fold sammen
Læs mere

For nylig udtalte Københavns biskop i DR2s Deadline, at han var ked af det.

Baggrunden for hans ked-af-det-hed, var, at 6.000 medlemmer af folkekirken i Aarhus og København har meldt sig ud.

Han kunne endvidere oplyse – måske som en lille trøst – at inden udsendelsen havde en af provsterne i Københavns Stift fortalt ham, at nogle af de udmeldte aldrig før havde været medlemmer af folkekirken.

Hvad de pågældende har villet med deres udmeldelse, kom biskoppen desværre ikke ind på, men det kan vel tænkes, at de ville være sikre på, at de var helt ude. Som om der er nogen, der vil holde på dem, selv om de allerede har meldt sig ud én gang.

Der er vist ingen tvivl om, at Ateistisk Selskab, som kalder sig en almennyttig organisation, ser det som en stor kampagnesucces, at så mange på så kort tid, har sagt farvel til folkekirken.

Det mest forstemmende er dog, at der ikke er nogen, der tager udfordringen op.

»Talte Muhammed og Jesus med en gud?« stod der på busserne rundt om i Aarhus og København.

Det er da et teologisk spørgsmål, der vil noget.

Uden at vide det har Ateistisk Selskab rejst et spørgsmål, som kristne har drøftet med sig selv og andre i næsten 2.000 år.

Det hænger bl.a. sammen med, at kristendom fra første færd har givet plads for tvivlen. Hverken tvivl eller forræderi blev dømt ude af Jesus.

Her har muslimerne det meget lettere. Den, der tvivler og fornægter, at Muhammed talte med en gud, bliver hurtigt bragt til tavshed.

Selv kender jeg kun fire af muslimsk herkomst, som offentligt har udtrykt tvivl om den gudgivne sandhed i Muhammeds udsagn i Koranen, nemlig Salman Rushdie, Ayaan Hirsi Ali, Naser Khader og Ahmed Akkari.

Alle fire lever i dag under politibeskyttelse.

Ateistisk Selskab kan altså fejre en vis succes blandt modløse folkekirkemedlemmer – tallene på de frafaldne muslimer, som følge af annoncekampagnen må vi nok vente længe på. Hvor var det lige, det almene formål blev af?

Sagt på en anden måde: Det er, som om Ateistisk Selskab slet ikke er klar over, at nok ligger det både i den kristne og muslimske tradition, at de to religionsstiftere, Jesus og Muhammed, havde et gudsforhold, men det var/er ikke den samme Gud, de forholder sig til.

Der er pokker til forskel på en gudstro, der giver plads for tvivl, søgen, frafald og svigt, og en gudstro, som straffer med social udstødelse og henrettelse.