Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Asylcenters kriminalitet må frem i lyset

Mogens Slotved, borgmester (K), Hørsholm. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgerne omkring Center Sandholm er utrygge.

De har gennem lang tid oplevet ballade, tyverier, narkosalg og chikanerier. Det fortæller de mig på gaden og i telefonen.

Det er jo ikke sådan, at naboerne til Center Sandholm lyver. Det vidner de daglige udrykninger, de mange omtaler af kriminalitet i medierne og naboernes anmeldelser om.

Regeringens beslutning om at placere et nyt udrejsecenter for afviste asylansøgere på Sjælsmark Kaserne, der er nabo til Center Sandholm, vil betyde en fordobling af antallet af asylansøgere fra ca. 600 til 1.300 inden for en radius på en kilometer.

Flere asylansøgere giver flere problemer, men der er simpelthen fra politisk hold blevet lagt låg på alle de potentielt forstyrrende elementer, der ved en nærmere granskning måske ville tale imod at placere et udrejsecenter ved siden af Center Sandholm.

De forstyrrende elementer er mange. Lad mig blot nævne:

• At den opgivne pris på at indrette kasernen til udrejsecenter er flere hundrede millioner kroner skudt forbi.

• At omfanget af forurening på kasernegrunden ikke er kortlagt.

• At man vil samle, hvad der svarer til en fjerdedel af Danmarks asylansøgere, på stort set samme sted.

• At kriminaliteten i og omkring Center Sandholm allerede er massiv og selvfølgelig vil blive endnu voldsommere med et udrejsecenter ved siden af.

For at blive klogere måtte jeg ned i de overordnede tal.

I 2013 vurderede Rigspolitiet i samarbejde med Udlændingestyrelsen, at hver tredje asylansøger begår kriminalitet.

Skræmmende – men ikke et skræmmebillede. Det vil jeg gerne understrege. Det er blot et faktum, som vi ikke kan lukke øjnene for. Et faktum der betyder, at et lille lokalområde belastes helt urimeligt hårdt. Jeg forstår godt, at borgerne er utrygge. De har noget at have utrygheden i.

At vi kan vente os en del, afsløres af en bevilling, som er givet fra Justitsministeriet til politiet. Der er bevilget to millioner kr. ekstra til at øge sikkerheden i området. Det gør man jo ikke for sjov!

Jeg og et flertal i Hørsholm Kommunalbestyrelse er imod placeringen af et udrejsecenter som nabo til Center Sandholm. Det samme er borgerne i lokalsamfundet.

Men vi er ikke imod en åben debat – på et oplyst grundlag. Vi havde faktisk forventet en. Men hele processen har været én stor fortielse – krænkende for demokratiet.

Udrejsecentret skulle helt åbenbart placeres i nattens mulm og mørke – uden dialog med os. Men det vil jeg og andre ikke finde os i. Vi ønsker den her sag og de mange »grimme« elementer – herunder kriminaliteten – frem i lyset. Om I kan lide at høre det eller ej – I, der bevidst fortier.