Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Anti-demokraterne tabte afstemningen

Fremtiden efter Brexit? Den skal De ikke bekymre Dem om. Den har politikere, mediefolk og eksperter allerede fundet til os, og den er simpelthen så international.

Eva Selsing Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De har utvivlsomt hørt flosklerne, »vi lever i en globaliseret verden«. »Danmark er ikke en ø«. »Selvfølgelig bliver vi et multikulturelt samfund«. Og over-flæske-flosklen, der bærer de andre: »Nationalstaternes tid er omme«.

Pinlige »onelinere«, der vistnok, i al deres ubehjælpsomme metaforik, skal overbevise os andre om, at vi intet kan gøre som land for at dæmme op for indvandring, kriminalitet, terror, EUs kolonisering af Europa, og hvordan medlemslandene og dermed befolkningerne i øvrigt tømmes for suverænitet.

Vores eneste »valg« er at blive på det fatale spor, som en europæisk elite og dens envoyéer i de enkelte lande har beredt til os: Mere EU, mere multikultur, mindre Danmark.

Ak ja. Men spørger man floskelkanonerne, hvilken lovmæssighed, der mon lægges til grund for denne skråsikre tegning af fremtiden, får man med statsgaranti ikke noget klart svar. Hvorfor? Fordi denne historiens bevægelseslov, de tager afsæt i, er et falsum. En løgn. Men en løgn, der iklædes videnskabelighedens gevandter, når den fremsættes i medierne af myriader af tendentiøse eksperter, Bruxelles-tro politikere og kosmopolitiske journalister.

Det præsenteres som kendsgerninger, at nationalstaten er et rudiment, at en udmeldelse af EU og udtræden af diverse konventioner vil være katastrofal (og desuden er helt umuligt). Samtidig med, at man dygtigt og massivt tegner enhver politisk karakter, der ikke ønsker at følge den slagne vej, som en farlig »populist«.

Det er jo, i dagens demokrati set fra medieboblen, et problem, hvis en politiker lytter til folket. Trump, Geert Wilders, Victor Orban, Nigel Farage, Sverigedemokratarne, og hvad vi ellers har af oprørere, kan ikke være reelle, fredelige udtryk for begrundet bekymring i befolkningerne. Det må de ikke. Det vil jo indikere, at den fremtid, floskelmenneskene har bestemt, ikke nødvendigvis er den rette. Det vil antyde, at der er et valg. Ja, det vil sige, at demokratiet sådan set virker efter hensigten. Og den slags er farligt for dem, der grundlæggende ikke bryder sig om netop demokratiet. Men hvem er disse antidemokrater egentlig?

Karl Popper kaldte sådanne slaver af et ideologisk skræddersyet fremskridt for »historicister«. Historicisme er, i den popper’ske version, tanken om, at historien bevæger sig med nødvendighed i en given retning. Eksempelvis at der er en lovmæssighed, der bestemmer, at »moderniteten« må lede os til opløsning af nationalstaterne. Fordi det nationale, ifølge historicisterne, ikke længere er »tidssvarende« og dermed utilstrækkeligt til fremtiden. Popper så marxismen som et skoleeksempel på historicisme og angreb i den forbindelse den totalitære kim i denne tænkemåde: Hvis man insisterer på at forudbestemme historien, må man slå ned på enhver dissens undervejs. Ikke noget behageligt perspektiv.

Nej, truslen mod demokratiet kommer fra dem, der ikke vil finde sig i den måde, et demokrati virker på, og som derfor forhåndsannekterer fremtiden ved at lyve om vores handlemuligheder og udgrænse anderledes tænkende.

Højredrejningen i Europa – og Brexit – er netop et udtryk for, at nationalstaterne er ønskede og derfor særdeles tidssvarende. Men det skal man nok være demokrat for at forstå.