Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Anne Kirstine Cramon: Statsministerens besynderlige rejseeventyr slider på regeringens troværdighed

Mette Frederiksen er sovset ind i mink, sms’er og nu også Ghana, og det bliver pinedød besværligt for hende at stille sig frem og med troværdighed fortælle danskerne, hvordan vi skal klare os igennem vinteren.

Det er ikke første gang, statsministeren er rejst afsted på en besynderligt timet tur. I foråret rejste hun også afsted, mens alle vi almindelige dødelige var bundet til hjemmeskoling og surdej i de små hjem under nedlukningen, skriver Anne Kirstine Cramon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens endnu en variant af coronavirussen – det er næsten som i modebranchen, hvor der kommer en ny variant til hver sæson, har statsministeren af grunde, som ikke står helt klart, været på charmetur til Ghana.

Hendes rejsemakker var Jakob Ellemann, der åbenbart synes, at det var fint lige at signe op på en tur som statist og muligvis også Instagram-fotograf for statsministeren, så hun kunne lægge nogle statsmandsagtige billeder op, og fanskaren forhåbentlig kunne glemme det der med de mink og de sms’er.

Rejsen virker besynderlig og timingen off. Vi ved godt, at der nok ikke går særlig lang tid, før vi igen er underlagt forskellige former for rejserestriktioner til hele verden, og allerede nu er der lande i Afrika, som Sundhedsministeriet fraråder rejser til på grund af den nye variant. Og man kan undre sig over, at statsministeren ikke selv vurderer, at det ikke er passende at være på farten, mens sundhedscommander in chief Heunicke har bragt bandet sammen igen og tonede frem på skærmen sammen med Ullum og Brostrøm til et pressemøde om indførelsen af restriktioner med mundbind og coronapas.

For når nu vi ved, at folkesundheden lægger statsministeren så uendelig meget på sinde, må vi formode, at hun også ønsker at opretholde en høj troværdighed om sin egen rolle som statsminister. Det kræver, at hun opfører sig på en måde, så man rent faktisk også kan have troværdighed til hende. Og hendes troværdighed er for tiden knækket. Hun er sovset ind i mink, sms’er og nu også Ghana, og det bliver pinedød besværligt for hende at stille sig frem og med troværdighed fortælle danskerne, hvordan vi skal klare os igennem vinteren – særligt hvis det kommer til, at vi underlægges rejserestriktioner.

Det er ikke første gang, at statsministeren er rejst afsted på en besynderligt timet tur. I foråret rejste hun også afsted, mens alle vi almindelige dødelige var bundet til hjemmeskoling og surdej i de små hjem under nedlukningen. Turen gik dengang til Israel, og det stort opslåede formål med turen var et vaccinesamarbejde med Østrig og Israel, mens man som tilskuer undrede sig over, om statsministeren i virkeligheden var ved at gøre sig til statist i den skandaleramte Benjamin Netanyahus premierministervalgkamp.

Siden har der været påfaldende tavst om turen, og statsministeren har aldrig fået fulgt op på, hvad den tur gik ud på. Men framingen af turen var helt tydelig: En handlekraftig statsminister rejste afsted til fjerne egne for at redde danskerne via et vaccinesamarbejde. Også en vaccinefabrik på dansk jord var en del af de storslåede planer, og statsministeren fortalte tilbage i april, at planen var, at der fra 2022 skulle være en vaccinefabrik på dansk jord.

TV 2 kunne så forleden fortælle, at seks interesserede virksomheder faktisk bød ind på at gøre vaccinefabrikken på dansk jord til virkelighed. Overfor TV 2 beskriver en række eksperter, at en sådan fabrik i begyndelsen var både »utopisk« og »urealistisk«, og over for de seks virksomheder, der bød ind, kom der heller ikke et udbud, og det er der heller ingen udsigter til. Altså ren show og spil for galleriet uden noget som helst afsæt i virkeligheden.

Og nu har statsministeren så været afsted igen, mens Sundhedsministeriet indfører skærpede rejseregler til afrikanske lande, der hærges af omikronvarianten. Mens hun har fjollet rundt i afrikanske gevandter, bøvler vi herhjemme med en testkapacitet, og i det hele taget virker det, som om det er kommet fuldstændig bag på regeringen, at det er blevet koldt, og det er blevet sæson for luftvejsinfektioner.

Anne Kirstine Cramon er cand.mag. og selvstændig kommunikationsrådgiver