Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Anerkend Palæstina

Torben Lund: Hovedbudskabet i præsident Obamas seneste TV-tale om konflikten mellem Israel og palæstinenserne var opløftende.

Torben Lund, tidl. sundhedsminister (S) Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konflikten skal løses ved en fredsaftale, der skaber to selvstændige og levedygtige lande på basis af grænserne før Israels besættelse af Gaza, Vestbredden og Østjerusalem i 1967 med evt. forhandlede tilpasninger. Det vil indebære, at den jødiske stats ulovlige bosættelser i al væsentlighed skal nedlægges, og at Østjerusalem skal være hovedstad for den palæstinensiske stat.

Med søvngængeragtig sikkerhed er Obamas fredsudspil blevet afvist af premierminister Netanyahu og af den del af den amerikanske kongres, der er finansieret af den velhavende jødiske lobby i USA. Netanyahus argument om, at der skal tages hensyn til de demografiske forandringer, der er sket siden 1967, er grotesk og meget afslørende. De demografiske forandringer består netop i de ulovlige jødiske bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem. Palæstinensernes land er taget, deres ejendomme er konfiskeret og revet ned, bulldozere har revet deres oliventræer er revet op med rod, det udbyggede vejnet gælder kun for jøder, og palæstinenserne nægtes ret til at færdes frit i deres eget land.

Netanyahu og hans forgængere har udviklet et skånselsløst apartheidregime, som intet lader det hvide Sydafrika efter. Den jødiske stats krav om Lebensraum efterlader ubehagelige tanker hos os, der ikke er helt historieløse.

Netanyahu argumenterer yderligere med, at man ikke vil forhandle med en palæstinensisk regering, der omfatter Hamas. Før den politiske forsoning mellem Fatah og Hamas nægtede den jødiske stat at forhandle med den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas med den begrundelse, at han ikke repræsenterede hele det palæstinensiske folk. Der er et argument til enhver situation for at undgå forhandlinger.

Men er Hamas ikke en terrororganisation? Jo. Men har Israel ikke omvendt udøvet statsterror over for det palæstinensiske folk? Jo.

Skal voldens brutalitet gøres op i antallet af dræbte og lemlæstede hos fjenden, indtager den jødiske stat en meget klar førerposition.

Det internationale samfund må nu tvinge begge parter til at standse de gensidige terrorhandlinger og tvinge dem til ved forhandlingsbordet at anerkende hinandens eksistens.

Jeg håber, at Obama har kræfter til at stå fast, og at EUs højt profilerede fælles udenrigspolitik for første gang kan vise sig at være noget værd.

Og jeg håber, at S, SF og R i en kommende regering har mod til at anerkende en selvstændig palæstinensisk stat og modstå det pres, som den jødiske stats lobby i Danmark og deres støtter i Dansk Folkeparti vil lægge på dem. Offerkortet vil med sikkerhed blive spillet.