Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ambassadørens skrøner

Uffe Ellemann Jensen bylinefoto bline Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands ambassadør i Danmark, hr. M. Vanin, har anfægtet min troværdighed. I et indlæg i Berlingske søndag 29. oktober anklager han mig for at have »misinformeret Berlingskes læsere om NATOs løfte om ikke at udvide mod øst.«

Det er jo en ganske alvorlig anklage, og da vi har at gøre med en af de skrøner, den russiske regering gennem flere år har søgt at placere i debatten, skal jeg gøre grundigt rede for, hvorfor der er tale om – en skrøne.

Ambassadør Vanin påstår, at i forbindelse med forhandlingerne om foreningen af de to Tysklande i 1990 blev der givet løfter om ikke at udvide NATO mod øst. Ambassadøren bringer et citat fra den daværende generalsekretær i NATO, Manfred Wörner, om, at »vi har indstillet os på ikke at udstationere NATO-styrker i områderne øst for Tyskland«, og ambassadøren påstår, at USA under forhandlingerne skal have tilbudt »skudsikre garantier« for, at NATO ikke ville udvide sig »en tomme mod øst«.

Her er et par kendsgerninger, som beviser det modsatte:

Emnet blev ikke diskuteret

Selveste Mikhail Gorbatjov har klart afvist, at der eksisterede en aftale om ikke at udvide NATO. Det gjorde han i oktober 2014 i det statslige russiske regeringsblad, Rossiskaya Gazeta, i forbindelse med markeringen af 25-året for Murens fald. Det blev slet ikke diskuteret, sagde Gorbatjov – som var blevet grundigt træt af at blive påduttet et personligt ansvar for Sovjetunionens forfald og al den dårligdom, Rusland siden løb ind i.

Ambassadør Vanin må også være bekendt med slutdokumentet fra OSCE-topmødet i Istanbul fra 1999. Her står i punkt 8 bl.a., at alle deltagende lande »bekræfter den ret, ethvert land har til selv at vælge eller ændre sine sikkerhedsarrangementer, herunder alliancer.« Rusland skrev under på dokumentet.

De citater, ambassadør Vanin støtter sin påstand på, stammer fra 1990, hvor vi endnu håbede på at kunne stole på de aftaler, der blev indgået med Rusland. De aftaler har Rusland brudt med annekteringen af Krim og krigsførelsen i Østukraine. Og som en slags dække for disse grove krænkelser af folkeretten forsøger man nu at sprede misinformation om, hvad der var lovet og aftalt.

Ambassadør Vanin har også fremturet med protester og trusler i anledning af, at Danmark og andre af landene ved Østersøen er begyndt at genoprette det forsvar, som fik lov til at forfalde – fordi vi troede, at Rusland ville opføre sig som det sømmer sig for en god nabo.

Det er tydeligvis en opgave, ambassadøren har fået fra sine chefer i Moskva. Det er lidt synd for ham, men det hører vel til jobbet. Jeg vil opfordre ambassadøren til at fortælle sine chefer, at danskerne ikke uden videre sluger de skrøner, han har fået i opdrag at markedsføre.

Uffe Ellemann-Jensen er fhv. udenrigsminister (V).