Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Alt det Corydon glemmer at fortælle

Anders Samuelsen, Liberal Alliance. Fold sammen
Læs mere

Kære Bjarne Corydon. Endnu engang tak for gennemregningen af Liberal Alliances politik. Så langt så godt. Men du kommer samtidig med nogle forkerte påstande.

 

Påstand: Du siger at modellen er bedst til marginale ændringer.Fakta: I 2005 blev den samme model brugt til at beregne velfærdsforliget - en kæmpe plan, der rækker hele 35 år ud i fremtiden, og som Socialdemokratiet er en del af. Alle forlig i folketinget regnes på din maskine.

Påstand: Der er tale om »vilde omlægninger af samfundet«. Fakta: Nej. Vi vil sænke skattetrykket med 5,7 procentpoint, så vi får verdens tredjestørste offentlige sektor i stedet for den næststørste. Det er ikke vildt og det ved du godt.

Påstand: »LA’s politik vil give risiko for stigende ledighed i en årrække«.Svar: Vi vil indfase vores politik i et tempo, der sikrer, at arbejdsløsheden løbende falder.

Påstand: »Samuelsen vil rokke ved (…) fri og lige adgang til sundhed og uddannelse«.

Fakta: Nej. Vi vil faktisk tilføre flere penge til forskning og lade studerende tjene mere ved siden af SU. Ja, vi foreslår brugerbetaling hos den praktiserende læge (børn, pensionister og kronikere undtaget) på maks 1.300 kr. om året, men den del har jeg gentagne gange understreget, at vi gerne dropper.

 

Påstand: »LA’s plan fører til fyring af sygeplejersker, skolelærere og politibetjente«.Fakta: Nej. Der er ingen, der skal fyres. De færre offentligt ansatte kommer fra naturlig afgang. Søndagsavisen har netop beskrevet hvor langt ud det er kommet med bureaukratiet. Flere kommuner har nu ansat en såkaldt »blekoordinator«, der skal godkende bleer – i stedet for at overlade det til feks SOSU-assistenterne. Det kan vi gøre bedre.

Påstand: »LA’s politik går ud over dem, der har mindst«. Fakta: Nej. Vi sikrer kassedamen 20.000 kr. mere om året, samtidig med at vi afsætter flere penge til ældrepleje og sundhedsområdet. Og vi giver folk på kontanthjælp lov til at tjene lidt ved siden af uden modregning.

Påstand: »Forslagene indebærer en reduktion i forbrugsmulighederne for de ti pct. med de laveste indkomster på knap 9.000 kr.«Fakta: Nej. De 9.000 kr. fremkommer ved at antage, at man slet ikke kan effektivisere den offentlige sektor. Og du glemmer iøvrigt de 7.000 de får i skattelettelse. Men vi tror godt, man kan effektivisere, og du regner også selv med det i din politik. Derfor holder vores tal. Forleden besøgte jeg en institution for autister. De havde netop afleveret en kontrolrapport på hele 1100 sider. Ingen læser den – det er spild af tid og det ved du. Så skal vi ikke bare blive enige om at komme i gang?

 

Konklusion: Du hævder, at Liberal Alliances politik er et kæmpe eksperiment. Sagen er imidlertid, at det virkelig farlige eksperiment er det spor, du og de andre reformangste partier er på vej ned ad. Et underskud på Finansloven på 60 mia. kroner i år har du fået vedtaget og du har ingen offensiv plan for fremtiden. Vi har et godt forslag, og vi synes, du bør lytte. Vi er klar til at samarbejde. Det skylder vi begge Danmark.