Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Alle skal kæmpe for industrien

»Produktionserhvervenes investeringer har været faldende efter krisen, og det betyder, at danske virksomheder mister konkurrencekraft.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I ugerne inden valgkampen blev sat i gang 27. maj, lykkedes det at få spørgsmålet om, hvordan vi styrker produktion i Danmark, højere på den danske dagsorden.

 

Nu da valgkampen er i fuld gang, og debatten har centreret sig om talgymnastik på beskæftigelsesområdet, vil vi gerne minde om, at industrien er afgørende for Danmark. Ikke blot for de flere hundredtusinde mennesker, der arbejder på de danske industrivirksomheder, men i høj grad også, fordi industrien henter pengene hjem, som finansierer en stor del af det danske samfund.

Læs også: Konkurrenceevne intakt på trods af høje lønninger

Umiddelbart før valget blev udskrevet, afleverede vi sammen med de øvrige medlemmer af Produktionspanelet en række anbefalinger til politikerne. De handlede om, hvordan vi fastholder og udvikler Danmark som et godt produktionsland. Her påpegede vi de tre væsentligste udfordringer, som danske industrivirksomheder står over for.

For det første skal incitamenterne for investeringer, der understøtter avanceret produktion, forbedres. Produktionserhvervenes investeringer har været faldende efter krisen, og det betyder, at danske virksomheder mister konkurrencekraft.

For det andet er det tilsvarende afgørende for virksomhederne, at teknisk forskning opprioriteres. Vi foreslår konkret, at teknisk forskning skal udgøre mindst 20 pct. af de samlede investeringer i forskning og udvikling. Samtidig skal det høje niveau inden for naturvidenskab og sundhedsvidenskab fastholdes. Det er forudsætningen for fremtidens vækst.

Læs også: Lad mig hurtigt kridte banen op for jer

For det tredje er manglen på højt kvalificerede faglærte og folk med en videregående teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse en alvorlig barriere for danske produktionsvirksomheder. Alternativet til at løse denne udfordring er, at virksomheder og arbejdspladser flytter ud af Danmark. Derfor må og skal vi sikre, at vi også i fremtiden har en stærk og veluddannet arbejdsstyrke, hvis kompetencer matcher virksomhedernes ønsker og krav.

ENDELIG FORESLÅR VI, at der nedsættes en vismand for produktion, som løbende tager temperaturen på vilkårene for produktion i Danmark, og som kan komme med forslag til forbedringer. Vi tror, at det vil være til gavn for både politikere og virksomheder at have en uafhængig instans, som løbende holder øje med situationen i dansk produktion.

Disse forslag håber vi, at alle danske politikere – uanset partifarve – vil studere og tage til sig. Vi har en klar forventning om, at et nyt regeringsgrundlag formulerer visioner og forslag til at fastholde fokus på Danmark som produktionsland.